Pčele spremne za bagremovu pašu, pčelarima problem zabrana kretanja

Za pčelare ovo je najvažniji period u godini. Na samom početku  je sezone cvetanja bagrema, i pčelinje paše koja je najplodonosnija u godini.

Pčelinja društva spremna za pašu

Po pčelarskim udžbenicima maj je mesec bujanja bagrema i brujanja rojeva. Ipak klimatski uslovi sve su nepovoljniji. Prolećni mrazevi uzimaju svoj danak i uništavaju bogate cvetove ove medonosne biljke i samim tim posledično utiču na dalji razvoj pčelinjih društava.

Od vremenskih uslova zavisi uspešnost ove paše

Pčelinja društva su spremna za najintenzivniju pašu ali ovogodišnja sezona će biti neizvesna, ističe  Goran Čakardić član Izvršnog odbora SPOS-a.

Pčele nestrpljivo čekaju pčelareAktuelna epidemiološka situacija i zabrana kretanja, a posebno pčelara starijih od 65 godina uticala je na pripremu za pašu i trenutno stanje na pčelinjacima.

Čakardić još jednom podseća na lekovita svojstva pčelinjih proizvoda. Posebno ističe propolis koji je dokazano dobro sredstvo u borbi protiv virusa i bakterija a potpomaže i delovanje određenjih vrsta antibiotika.

Uskoro i nagon za rojenje

Pčelari su još jednom pokazali svoju humanost i med donirali  medicinskim radnicima i policajcima. To je druga ovogodišnja humanitarna akcija, a biće nastavljena i u narednom periodu za sve kojima je pomoć najpotrebnija.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA