Poboljšana epidemiološka situacija u Lazarevcu, manji broj pregleda u kovid ambulantama

Trenutna epidemiološka situacija u Lazarevcu je nesigurna ali sa tendecijom ka poboljšanju kažu u lazarevačkom Domu zdravlja. Od početka pandemije na teritoriji naše opštine do 27. jula ukupan broj testiranih  lica je 1526, od toga 497 pozitivnih a preminulih 14 osoba. U drugom piku od 16. juna do 27. jula u Lazarevcu je bilo 445 pozitivnih lica i četiri preminule osobe. U poslednjih deset dana smanjen je i broj pregleda u dve kovid ambulante. Da je situacija bolja govori i podatak da je 11 zaposlenih iz lazarevačkog Doma zdravlja angažovano u kovid bolnici u Areni, dok je jedan doktor u Urgentnom centru.

kovid ambulanta Lazarevac

U lazarevačkom Domu zdravlja kažu da je epidemiološka situacija u našoj opštini i dalje nestabilna ali da se smanjuje broj novoobolelih ali i broj pregleda u kovid ambulantama. Tome je doprinelo i veća primena mera koje je država propisala ali i smanjen broj okupljanja. Dr Jovan Milojević direktor Doma zdravlja kaže da se situacija polako stabilizuje i dodaje da su lekari i medicinsko osoblje u ovoj ustanovi angažovani i u Beogradu u kovid bolnicama.

Dr Jovan Milojević
Dr Jovan Milojević

Od početka pandemije na teritoiji opštine Lazarevac ukupan broj pozitivnih osoba na kovid 19 je 497. Na samom početku u toku prvog pika u Lazarevcu je bio znatno manji broj obolelih lica 52, dok je od polovine juna pa do kraja jula u Lazarevcu obolelo 445 osoba, kaže epidemiolog dr Dušan Vujnović.

Dr Dušan Vujnović
Dr Dušan Vujnović

Dr Vujnović dodaje da je zabeležen i manji broj pregleda u kovid ambulantama i da na dnevnom nivou ima oko 7-8 pozitivnih pacijenata od ukupnog broja testiranih tog dana. Primetno je da opada broj novoobolelih i da se u kovid ambulantama sada više rade kontrolni testovi na koronavirus.

Doma zdravlja kovid ambulanta

U Domu zdravlja u Lazarevcu trenutno je angažovano 95 lekara i 166 medicinskih sestara i tehničara. Od tog broja kod osam zaposlenih registrovan je kovid 19, dodaje epidemiolog dr Vujnović. I dalje je koronavirus više prisutan kod starijih osoba i dominatniji je kod osoba muškog pola.

Uprkos tome što je primetno da manje ljudi čeka na pregled ispred kovid ambulante, ne bi trebalo da se previše opuštamo kaže dr Vujnović i napominje da je neophodno da i dalje nosimo maske i držimo distancu. Sve ovo će biti neophodno dok se ne pronađe vakcina i dok ne steknemo kolektivni imunitet, kaže epidemiolog.

Na pitanje da li su se javljali pacijenti koji su preležali virus i da im se ponovo vraćao, dr Vujnović kaže da u Lazarevcu nije bilo takvih slučajeva. Istraživanja su pokazala da virus mnogo kasnije izlazi iz organizma nego što se očekuje i da je potrebno da prođe od dva do tri meseca kako bi virus potpuno izašao iz našeg organizma, kaže Dr Vujnović. Potrebno je da redovno održavamo higijenu mokrih čvorova jer je dokazano da virus ostaje dugo u mokraći i stolici obolelih, zaključuje dr Vujnović.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA