LazarevacVesti

Počelo ocenjivanje kvaliteta rakije u podrumu „Milojaš“

U organizaciji Saveta za poljoprivredu Gradske opštine Lazarevac, a na inicijatuvu Udruženja „Zeočki vinogradi“, u podrumu vina „Milojaš“ sprovodi se, po prvi put, regionalno ocenjivanje kvaliteta rakije od šljive, rakija od voća i voćnih likera. Na ocenjivanje je pristiglo 123 uzorka kako iz Lazarevca tako i drugih gradova Srbije, a kvalitet pića ocenjuju renomirani profesori sa Poljoprivrednog faklulteta. Obilazeći ocenjivanje rakije sa saradnicima, predsednik opštine Bojan Stević izrazio je očekivanje da će ova manifestacija biti sve popularnija iz godine u godinu i postati brend Lazarevca kao i Sajam vina.

Predstavnici opštine Lazarevac u podrumu Milojaš

Svi koji su želeli da provere kvalitet svojih rakija i likera, mogli su u prethodnih pet dana da svoje uzorke dostave u podrum vina „Milojaš“. Ideja za ovakvom manifestacijom proistekla je od Udruženja „Zeočki vinogradi“, a dobila podršku Gradske opštine Lazarevac.

Rukovodstvo opštine u podrumu Milojević

Prilikom obilaska ocenjivanja, predsednik Bojan Stević rekao je da se nada da će ova manifestacija zaživeti, kao što je to slučaj sa Sajmom vina. Stević je najavio da će dve najbolje ocenjene rakije opština Lazarevac prihvatiti kao prezent proizvod koji će poklanjati gostima opštine.

Bojan Stević
Bojan Stević

Kvalitet rakija ocenjuje komisija sastavljena od najuglednijih srpskih stručnjaka, profesora sa Poljoprivrednog fakulteta. Ocenjuju se osnovni parametri kvaliteta – boja, bistrina, tipičnost, miris i ukus.

Ocenjivanje kvaliteta rakije

Vladan Milojević iz Udruženja „Zeočki vinogradi“ kaže da nije očekivao ovoliku zainteresovanost proizvođača rakije i izrazio zadovoljstvo što je velika većina prijavljenih proizvođača mladi ljudi.

Vladan Milojević
Vladan Milojević

Nakon ocenjivanja rakije i likera biće proglašeni najbolji, a Gradska opština Lazarevac pripremila je i vredne nagrade.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA