Potpisan memorandum o saradnji sa opštinom Barajevo u okviru projekta regionalne deponije

Gradske opštine Lazarevac i Barajevo potpisale su memorandum o saradnji na uspostavljanju postrojenja za separaciju i reciklažu komunalnog neopasnog otpada nastalog na području ove dve opštine. Sporazume su potpisali predsednici opština Bojan Sinđelić i Slobodan Bata Adamović u prisustvu saradnika i predsednika skupštine PD “Eko Tamnava Ub” Đorđa Maksimovića. Kvalitetno upravljanje otpadom je za obe lokalne samouprave jedan od primarnih zadataka i davno smo prepoznali značaj ove deponije i uključili se u projekat. Očekujemo da u ovoj godini konačno počne proces izgradnje, rekli su predstavnici obe opštine.

Regionalna deponija “Kalenić” locirana je na 70 hektara devastiranih kopova RB “Kolubara” a zajednički je grade Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Monica, Osečina, Vladimirci, Koceljeva, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac. Radi se o trenutno najvećem regionalnom projektu u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine. U cilju nastavka realizacije ovog projekta, opštine Barajevo i Lazarevac potpisale su sporazum o saradnji.

Bojan Sinđelić, predsednik GO Lazarevac
Bojan Sinđelić, predsednik GO Lazarevac

Regionalni centar, pored primarne separacije otpada u opštinama, gradovima i domaćinstvima, podrazumeva i sekundarnu selekciju i proizvodnju energije iz bio mase, reciklažu građevinskog otpada, mesto gde će se obavljati mnogo korisnih stvari sa kojima će se valorizovati ono što se danas zove otpad na teritoriji 11 opština i gradova, gde će imati svoju vrednost. Regionalni sistem „Kalenić“ projektovan je po decentralizovanom modelu. Predviđena su tri centra za preradu otpada i to u Valjevu, Lazarevcu i Obrenovcu.

Slobodan Bata Adamović

Vlada Republike Srbije donela je odluku da 65 miliona dinara usmeri za izradu projekta za građevinsku dozvolu, reviziju Regionalnog plana upavljanja i tehničku pomoć, što automatski podrazumeva dobijanje građevinske dozvole, a izvođenje radova je planirano u drugoj polovini 2019. godine, rekao je ovom prilikom Đorđe Maksimović, predsednik skupštine PD “Eko Tamnava Ub”.

Đorđe Maksimović, predsednik skupštine PD “Eko Tamnava Ub”

U pitanju je projekat od nacionalnog interesa, kojim će na najbolji mogući način, a u skladu sa standardima Evropske unije, biti uspostavljen celovit sistem upravljanja otpadom.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA