LazarevacVesti

Potvrđen prvi slučaj obolelog od korona virusa u Lazarevcu

Na sednici Kriznog štaba GO Lazarevac potvrđeno je da je u Lazarevcu izolovan korona virus kod muške osobe od 70 godina. Radi se o muškarcu koji se u petak 20. marta javio u lazarevački Dom zdravlja sa svim simptomima koji se vezuju za virus kovid 19, koji je potom upućen na Infektivnu kliniku. Nakon potvrde Gradskog instituta za javno zdravlje, koja je stigla jutros u 9 časova, Krizni štab je potvrdio da je u Lazarevcu jedna osoba obolela od virusa.

Glavna ulica Lazarevac

Trenutno higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja sprovodi anketu kako bi utvrdila koja su lica bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom u proteklih 28 dana. Članovi porodice su u samoizolaciji i samo jedna medicinska sestra biće testirana na korona virus, rečeno je na konferenciji za medije.

Prvi slučaj virusa korona u Lazarevcu potvrđen je danas, 23. marta, nakon sednice Kriznog štaba u GO Lazarevac. Muškarac star 70 godina u Dom zdravlja javio se u petak 20. marta  zbog tegoba, visoke temperature i kašlja a u izolacionom centru ove ustanove dijagnostifikovana mu je obostrana upala pluća, nakon čega je upućen na Infektivnu kliniku. Pacijent ima i dodatne zdravstvene probleme ali mu je stanje stabilno i trenutno se nalazi u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu.  Direkor lazarevačkog Doma zdravlja rekao je na konferenciji za medije da ova ustanova ne sme da se oglašava u javnosti dok ne dobije potvrdu nadležne institucije a to je u ovom slučaju Gradski zavod za javno zdravlje.

Dr Jovan Milojević
Dr Jovan Milojević

Sprovede se sve mere kako bi se u što kraćem periodu otkrilo sa koliko je lica zaraženi ostvario bliski kontakt. Rizičan ili blizak kontakt je ostvaren samo ako je rastojanje između obolelog i drugog lica manje od jedan metar, a zaraženi je kašljao a drugo lice nije imalo adekvatnu zaštitu. Članovi porodice već su u samoizolacijji a jedan zdravstevni radnik biće testiran na ovaj virus. Dom zdravlja je preduzeo rigoroznije mere za sve koji ulaze u ovu ustanovu a ono što je važno je da svi naši sugrađani prijave ukoliko imaju bilo koji od simptoma koji se vezuje za ovaj virus ili su nedavno došli iz inostranstva. Centar za izolaciju lazarevačkog Doma zdravlja radiće tokom 24 časa a kol centar sa jednom fiksnom i tri mobilne linije na raspolaganju je svim građanima, rekao je direktor Doma zdravlja dr Jovan Milojević.

Dr Milojević rekao je i da je od 239 lica koja su imali razlog za javljanje u Dom zdravlja od toga 238 tretirano a samo jedna osoba nije imala nikave simptome i poslata je kući. Od toga 228 osoba je poslato u kućnu izolaciju,  10 je testirano na korona virus, 1 pozitivan i 9 negativnih slučajeva, što pokazuje da je stabilna situacija u našoj opštini.

Kovid 19 u Lazarevcu

Predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić apelovao je na naše sugrađane da se pridržavaju svih mera koje je propisala Vlada Republike Srbije. Na pitanje novinara da li će lica koja su putem društvenih mreža objavila podatke o licu koje je pozitivno na korona virus snositi posledice, predsednik je rekao da po zakonu o zdravstvenoj zaštiti niko ne sme navoditi ime i prezime lica koje oboli. Svi koji se budu oglušili o ovu zabranu snosiće odgvornost i protiv njih će biti podnete krivične prijave ukoliko budu širili dezinformacije. Zamolio je sve naše sugrđane da ne šire paniku i ne objavljuju neproverene informacije za koje ni sam krizni štab nema stoprocentnu potvrdu.

Bojan Sinđelić
Bojan Sinđelić

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave rekao je ovom prilikom da će nadležni organi nakon pandemije korona virusa sigurno podneti krivične prijave protiv NN lica koja su širila neistine putem društvenih mreža i dodao da je potrebno da u ovom trenutku svi budemo solidarni i pokušamo da uradimo nešto dobro za lokalnu sredinu u kojoj živimo. Umesto što sedite kod kuće i pišete neistine, javite se u opštinski Štab i ponudite svoju pomoć, rekao je Stević.

Bojan Stević
Bojan Stević

Dr Jovan Milojević još jednom je podsetio da sva lica koja osete bilo koje simptome koji se vezuje za infekciju, da se obavezno jave u Dom zdravlja. Ukoliko se posumnja da neko ima virus kovid 19 on se dalje šalje na testiranje u Beograd gde se uzima bris iz nosa i ždrela, a nakon toga i analiza antitela na koju se čeka od 48 do 72 sata. Ukoliko su oba testa pozitivna onda se dobija zvanična potvrda da je osoba zaražena.

image_pdfKreiraj PDF dokument

3 thoughts on “Potvrđen prvi slučaj obolelog od korona virusa u Lazarevcu

 • Biljana Marinković

  Majka sam odraslw oaobe sa posebnim potrebama Autizam dijagnoza. S obzirom da dn. boravak ne radi pa je moje dete ustanu ceo dan a ima ustaljen režim dana i samo tako može da funkcioniše. Pošto živimo u stanu bez terase neophodno je da ga izvedem napolje. Dosad je to bilo oko 17č.u gradskom parku
  Da li postoji mogućnost da se odobri izlazak u kratku šetnju za vreme polocijskog časa. Oko 15č.vraćaju se ljudi sa posla i gužve su. Kad dodje vreme za izlazak a ne izvedem ga može da se uznemiri i bude bučan a to nike fobro ni za njega nas i komšije. Nemoguce je njemu objasniti sadašnju situaciju? Pomozite ovoj populaciji jer smo mi roditelji nemoćni da se izborimo sa novonastalom situacijom uprkos tome što svaki dan osmišljamo i radimo sa njim. Unapred zahvalni Neša i mama Biljana Marinković.

  7
  1
  Reply
 • Stevicu,POSTO SI JAKO PAMETAN RECI TI NAMA TREBA LI DA KORZIRAMO PO LAZAREVCU ILI OSTANEMO KUCI I SIRIMO „NEISTINE“I KORONI?

  5
  1
  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA