LazarevacVestiZdravlje

Potvrđeno još pet slučajeva obolelih od Kovida 19 i još dva smrtna slučaja u Lazarevcu

Na teritoriji opštine Lazarevac potvrđeno je još pet slučajeva obolelih od Kovida 19, što je zaključno na  današnji dan 7. aprila ukupno devet potvrđenih slučajeva. Od posledica Kovida na teritoriji lazarevačke opštine preminula su tri lica, dok je četvrta osoba koja je umrla, lečena kao dijalizni pacijent, kod kojeg je naknadno dijagnostifikovan Kovid 19.
Dr Jovan Milojević
Dr Jovan Milojević

Od početka epidemije u Lazarevcu pregledana je 581 osoba. Od tog broja 255 lica upućeno je u samoizolaciju, dok je 28 osoba poslato na infektivnu kliniku na dalju dijagnostiku. Za još pet osoba čekaju se rezultati, rekao je na konferenciji za medije dr Jovan Milojević, direktor Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“. U Lazarevcu je juče u okviru Doma zdravlja počela sa radom i Kovid ambulanta u koju se upućuju na pregled svi pacijenti sa respiratornim tegobama.

Ušli smo u drugi mesec borbe sa pandemijom korona virusa, a na današnji dan u oštini Lazarevac ukupno je zabeleženo devet slučajeva obolelih od Kovida 19, dok se rezultati čekaju za još pet osoba. Od ukupnog broja i prvog registrovanog slučaja, u našoj opštini preminula su četiri lica, tri kod kojih je potvrđen Kovid 19 i jedno lice koje se lečilo kao dijalizni pacijent. Prvooboleli u Lazarevacu mučkarac star 70 godina preminuo je 1. aprila, druga žrtva Kovida 19 je muškarac 62 godine koji je preminuo 3. aprila i muškarac star 39 godina koji je preminuo u ponedeljak 6. aprila. Četvrto lice je preminulo 28. marta ali ne od posledica korona virusa, kaže direktor Doma zdravlja dr Jovan Milojević. Sva četiri lica imala su komorbiditete pored virusa, koji su doprineli lošem ishodu.

Od ponedeljka u posebnoj Kovid ambulanti u Domu zdravlja počelo je testiranje lica na korona virus. U posebno izolovanoj prostoriji medicinski tehničar uzima bris koji se šalje na dalju dijagnostiku na Institut Torlak, kaže dr Jovan Milojević. Kada se očita rezultat nakon 3-4 dana stižu potvrde testiranja. Trenutno je stabilna situacija jer još uvek nemamo ljude koji su oboleli a bili su u direktnom kontaktu sa prvoobolelim. Čak imamo slučaj da osobe koje su bile u samoizolaciji izlaze iz iste jer je prošao vremenski rok koji im je određen za izolaciju a negativni su na korona virus.

Za sve kojima je istekla samoizolacija a negativni su na korona virus potrebno je da uzmu potvrdu od Doma zdravlja kako bi mogli da napuste izolaciju. U tom slučaju potrebno je da se jave svom izabranom lekaru ili da pozovu kovid ambulantu, dodaje dr Milojević. Direktor  lazarevačkog Doma zdravlja u ime svog kolektiva izrazio je saučešće porodicama preminulih i zamolio još jednom sve sugrađane da poštuju propisane mere.

Predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić takođe je porodicama preminulih izjavio saučešće i uputio apel sugrađanima da ostanu kod kuće. Čekaju nas dve teške nedelje i zato vas molim da kretanje svedete na minimum. Naša Javna preuzeća svakodnevno će dezinfikovati ulaze u stambene objekte kako bi se sprečilo eventualno širenje virusa, kaže predsednik Sinđelić.

Bojan Sinđelić
Bojan Sinđelić

Molimo vas da slušate upustva struke i da pratite zvanični sajt GO Lazarevac na kojem imate sve podatke vezane za epidemiološku situaciju u našoj opštini. Koristim priliku da se zahvalim zaposlenima u Domu zdravlja, svim radnicima u Javnim preduzećima, pripadnicima MUP-a i volonterima, dodao je Sinđelić. Napomenuo je ovom prilikom da svakome kome pozli u vreme policijskog časa odmah krene u Dom zdravlja i dodao je da opština Lazarevac snosi troškove sahrane premunulih od Kovida 19, ukoliko same porodice nisu u mogućnosti.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević izjavio je saučešće porodicama preminulih i uputio apel građanima da poštuju mere struke, posebno u danima koji slede.

Bojan Stević
Bojan Stević

Proteklog vikenda građani su ispoštovali mere koje je uvela Vlada RS i nadam se da će tako i ostati, kaže Stević.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA