Povećan broj požara, lazarevački vatrogasci tokom jula meseca imali 39 intervencija

Tokom jula i avgusta Vatrogasno-spasilačka jedinica Lazarevac imala je povećan broj intervencija zbog požara na otvorenom. Samo u julu mesecu ova jedinica imala je 39 intervencija, a komadir VSJ Lazarevac kaže da nema dana da njegova jedinica nije učestvovala u nekoj akciji. Najčešći uzrok nastajanja požara na otvorenom je ljudski faktor a posledice ovakvih požara mogu biti katastrofalne. Zakonom o zaštiti od požara propisana je novčana kazna za pravna lica, koja se kreće od 300 hiljada do milion dinara, a za fizička lica do deset hiljada dinara.

Vatrogasni dom Lazarevac

Visoke dnevne temperature uz paljenje vatre na otvorenom i nepažanja ljudi, najčešći su uzroci požara. Vatrogasno-spasilačka jedinica Lazarevac tokom jula i avgusta svakodnevno je imala intervencije, a u gotovo 99 posto slučajeva uzrok požara na otvorenom bio je ljudski faktor.

požari na otvorenom

Komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Lazarevac, Miloš Živanović, apelovao je sugrađanima da ne spaljuju travu i nisko rastinje, kao i da ne lože vatru u šumi i u blizini šume, zbog opasnosti širenja požara. Dodaje da je za lica koja izazovu požar zaprećena i novčana kazna.

Miloš Živanović, komandir VSJ Lazarevac
Miloš Živanović, komandir VSJ Lazarevac

Od lokacije požara i same pristupačnosti, zavisi i brzina dolaska ekipe vatrogasaca na teren ail i sam način gašenja požara.

Kao glavni razlozi za požare u zatvorenom prostoru navode se neispravne instalacije i uključeni šporeti, plinske boce i klime. Savet vatrogasaca u ovom slučaju je da ne otvaramo prozore, jer kiseonik pospešuje da vatra gori,  pozovemo vatrogasnu službu i zaštitimo sebe i druga lica, ukoliko im je potrebna pomoć.

Broj 193 vatrogasci

Zbog visokih temperatura ovih dana dolazi i do pregrevanja automobila, pa smo svedoci da su česti novinski naslovi bili izgoreo automobil na auto putu i slično. Svaki vozač dužan je da poseduje aparat za gašenje požara a ukoliko to nije slučaj, potrebno je izaći iz automobila, pozvati vatrogasce i nikako ne otvarati haubu.

Požar na otvorenom

U opštini Lazarevac ima 34 naselja za koje je zadužena Vatrogasno-spasilačka jedinica Lazarevac. Uz požrtvovan rad i ljubav prema ovom poslu, ovi ljudi svakodnevno rizuku svoj život kako bi zaštiili svoje sugrađane i pomogli im u nevolji.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA