BeogradLazarevacObrazovanjeVesti

Predstava Petar Pan učenika IV4 OŠ „Dule Karaklajič“ osvojila srca publike i žirija

Na devetom po redu Međunarodnom festivalu dečije dramske igre „Glumijada“, koji je od 31. maja do 3. juna organizovan u Dečijem kulturnom centru Beograd, nastupila je i dramska sekcija odeljenja IV- 4 OŠ „Dule Karaklajić“ sa učiteljicom Danijelom Đorđević. Učenici ovog odeljenja odigrali su pozorišni komad „Petar Pan“ i pobrali najveći aplauz. Festival je revijalnog karaktera, pa je ovaj put nagrada izostala, ali je predstava premijeru imala na 11. Dečijem pozorišnom festivalu u Lazarevcu, kada je osvojila ekipno drugo mesto a Gavrilo Đurđević, za ulogu Petra Pana dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Na devetom po redu Međunarodnom festivalu dečije dramske igre „Glumijada“, koji se održao od 31. maja do 3. juna u Dečijem kulturnom centru Beograd, istakla se dramska sekcija odeljenja IV-4 OŠ „Dule Karaklajić“, pod vođstvom učiteljice Danijele Đorđević. Njihova izvedba pozorišnog komada „Petar Pan“ osvojila je najveći aplauz publike. Ideju da ovaj komad „ožive“ i vrate nas u najbezbrižnije doba odrastanja, detinjstvo, došla je iz prostih razloga. U odeljenju učiteljice Danijele ima čak 22 dečaka. Svoju premijeru predstava „Petar Pan“ u izvedbi glumaca IV -4, imala je na 11. Dečijem pozorišnom festivalu u Lazarevcu, gde je osvojila drugo mesto u ekipnoj konkurenciji. Posebno priznanje zaslužio je Gavrilo Đurđević, koji je za ulogu Petra Pana dobio nagradu za najbolju mušku ulogu. Ovaj uspeh je rezultat predanog rada učenika i njihove učiteljice, kao i podrške škole i roditelja. Učešće na festivalu „Glumijada“ i osvojene nagrade svedoče o talentu i kreativnosti mladih glumaca iz OŠ „Dule Karaklajić“, čime su ponosno predstavili svoju školu i zajednicu.

Glavne uloge, Petra Pana i kapetana Kuke nije bilo lako odigrati, kažu nam maleni glumci i ističu značaj učestvovanja na festivalima, koji su im doneli dozu samopouzdanja, oslobodili ih straha od javnog nastupa i pružili priliku da se oprobaju u ulozi dobrog i lošeg lika, večitog dečaka koji nikada neće odrasti i zlog Kapatana Kuke kome je najveći neprijatelj upravo Petar Pan.

Vendi i Zvončica, najvažniji likovi u životu Petra Pana ali i odrastanju svih devojčica širom sveta, Jana i Lenka predstavile su kao simbole hrabrosti, nezavisnosti i magije, sposobnosti da se sanja i veruje u čuda.
U Nedođiji, koja je arhetip svih imaginarnih mesta, pored Petra Pana, izgubljenih dečaka i Kapetana Kuke, važnu ulogu imaju i indijanci i gusari. Kažu da su bili oduševljeni kostimima i svojim učešćem u predstavi a da će im učešće u istoj svakako ostati u najlepšem sećanju.

Džon i Majkl su Vendina braća i deca koja su odrastala uz priču o Petru Panu. Važnu ulogu imaju u ovom komadu kao i sam narator, koji publiku uvodi u čitavu zavrzlamu i magiju.
Talentovani učenici IV -4 oprostili su se i od svoje učiteljice, koja ih je pripremila za novo poglavlje u životu a nakom razgovara sa njima stekli smo utisak da odlaze spremni, svesni svega što ih čeka. Novo iskustvo, možda nekome i početak bavljenja glumom, ali i naučena važna lekcija, da zajedništvo i sloga čine ih jačim i boljim. Ovom predstavom pobrali su ovacije i aplauze, osvojili srca publike i žirija i naučili važnu lekciju, a to je da nikada ne odrastu i u sebi zauvek čuvaju dete, neiskvareno, čistog srca i lepih emocija.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA