BeogradKulturaLazarevacVesti

Premijera pozorišne predstave za decu „Divlji labudovi“

Premijera pozorišne predstave za decu „Divlji labudovi“, Hansa Кristijana Andersena, u režiji Aleksandra Pejakovića, biće izvedena u četvrtak, 25. aprila sa početkom u 18 časova, u Prvom prigradskom pozorištu – Puls teatru Lazarevac. Preporučeni uzrast: 12+

Pozorišna predstava „Divlji labudovi“ je specifična, jer iako je Andersenova priča namenjena mlađem uzrastu, koncept ove predstave nije. Same priče smo se minimalno držali u nastojanju da podstaknemo na istraživanje, učenje i formiranje vlastitih stavova o temama vezanim za izbeglice i decu bez roditeljskog staranja. Afričko pleme uzeto je kao arhetip sveopšte nebrige za gladne i prognane.

Predstava na interesantan način pokreće kritičko razmišljanje, zajedništvo, inkluziju, prihvatanje različitosti, težnju ka očuvanju mira i suživota i u budućnosti, pokretanje pozitivnih promena u društvu. Umetnost je nešto što nas spaja koliko god bili različiti, i upravo iz te naše različitosti nastaju najbolji i najbogatiji rezultati.

Reč reditelja:
Sestrina ljubav prema bratu u mitovima je oduvijek predstvljala odricanja, čak i životna, Antigona koja je bila spremna da umre za brata ili Majka Marka Кraljevića, Jevrosima, koja je da bi spasila brata istrgla svu kosu iz glave i ostavila je na stubu gdje je bila vezana. Andersenova Eliza, takođe, na izuzetno emotivan način u „Divljim labudovima“ ukazuje na sopstevnu žrtvu prema začaranoj braći. Otuda i često pitanje bez odgovora da li smo mi našim sestrama, kćerkama i majkama ikada uzvratili njihove žrtve? Zato i jeste glavni cilj naše predstave da na umjetnički način podstaknemo mlade ljude na istraživanje i formiranje vlastitih stavova i propitivanje emocija o navedenoj temi. Drugih pretenzija ova predstava nema.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA