BeogradKulturaLazarevacVesti

Premijera predstave „MAKAZE JELISAVETE BERMAN“ u četvrtak, 30. novembra

Premijera predstave „MAKAZE JELISAVETE BERMAN“ po tekstu Gorane Balančević i u režiji Miloša Jagodića biće izvedena u četvrtak, 30. novembra sa početkomu 20 časova u Prvom prigradskom pozorištu – Puls teatru Lazarevac. Prva repriza je zakazana za 2. decembar u 20 časova.

Igraju: Ana Ćuk, Ivana Nedeljković, Maja Jovanović Spasojević, Boba Stojimirović, Lazar Maksić, Aleksandar Trmčić i Maja Sofronijević.

Reč spisateljice:
Sama činjenica da je Jelisaveta Berman bila, ne samo prva kostimografkinja, već i prva žena u prvom pozorištu na našim prostorima, koje je osnovao čuveni Joakim Vujić, dovoljna je bila da zagolica maštu i podstakne na razmišljanje: kakva je ona bila kao ličnost i na koje izazove je nesumnjivo morala naići da bi ostvarila svoju ulogu. Ko je ženama tog vremena dodeljivao uloge, a ko to radi danas? Zašto su samo dve informativne rečenice o njoj sačuvane, zašto ju je naša istorija zaboravila? Ali nekad su i dve informativne rečenice o nekoj ličnosti dovoljne da se skroji priča, izvezu međuljudski odnosi, prišiju radosti i boli i postave pitanja. Jelisaveta Berman je imala veliku stvaralačku energiju i svoj život je posvetila pozorišnoj umetnosti, a to je nešto što, ma koliko vremena prošlo, ne može da iščezne.
Gorana Balančević

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA