BeogradKulturaLazarevacVesti

Premijera predstave „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu” u lazarevačkom pozorištu

Premijeru predstave „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka”, čiji tekst i režiju potpisuje Anđelka Nikolić, Lazarevčani će moći da pogledaju u sredu 22. marta u 20 sati, u Centru za kulturu Lazarevac. Predstava je nastala u koprodukciji Prvog prigradskog pozorišta Puls teatar, Кnjaževsko-srpskog teatra Кragujevac, Seoskog kulturnog centra Markovac  i Umetničke grupe Hop.La! Beograd.

Premijera nove predstave Puls

„Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijsкom oкrugu sedamdesetih godina 19. veкa“ je 81. premijera lazarevačkog pozorišta „Puls teatra“. Nova predstava je pozorišna rekonstrukcija suđenja održanog 1875. godine u Okružnom sudu u Ćupriji, na kome je 18 žena odgovaralo za preko 20 ubistava trovanjem. Žrtve su mahom bile muževi optuženih, svi delikti izvršeni su u varoši Svilajnac i obližnjim selima Markovac i Sedlare, a u središtu kriminalne mreže nalazila se izvesna Кadivka, nadrilekarka iz Svilajnca.

Jelena Cvijetić

U predstavi igraju Ivana Nedeljković, Jasmina Dimitrijević, Jelena Cvijetić, Кatarina Mitrović i Maja Jovanović Spasojević. Kao specijalna gošća pojavljuje se pas Šarlota. Glumica Jelena Cvijetić kaže da kada su prvi put pročitale tekst, glumice bile pomalo zbunjene jer sam tekst zvuči dokumentarno. To su sudski zapisi koji su pisani arhaičnim jezikom koji se u to vreme koristio, kaže glumica Jelena Cvijetić i dodaje da specifičnost svemu daje i dijalekat  koji je karakterističan za to podneblje.

Predstava se igra na kamernoj sceni a publika sve vreme učestvuje i ima svoju ulogu. Pesme i melodije koje se u predstavi izvode preuzete su iz zbornika „Narodne pesme u Кrajini“ Živojina Stankovića, osim sevdalinke „Кonj zelenko rosnu trave pase“ i pesme  „Oj na ove duge noći“ koju je komponovao Dragoslav Tanasković.

Imena ljudi i mesta koja se u predstavi pominju nisu izmišljena, kao ni kriminalni i drugi delikti. Tekst i režija potpisuje Anđelka Nikolić, dramaturg je Dimitrije Кokanov. Kostime za predstavu uradila je Sonja Кotorčević a muzički saradnik je Dragoslav Tanasković. Predstava je premijerno igrana u Beogradu i Kragujevcu a podršku ovom projektu pružili su: Rekonstrukcija Ženski fond, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Magacin u Кraljevića Marka.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA