BeogradLazarevacVesti

Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini, navodi Tanjug. Kovač je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora i autor nekih od najvećih hitova na prostoru bivše Jugoslavije. Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanista, aranžer.

Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ Kovač komponuje već sa četrnaest godina – 1956. godine. Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, Kovač se pridružio sarajevskom rok bendu Indeksi 1966. godine, i sa njima je već sledeće godine svirao na turneji po SSSR-u.

Kovač se septembra 1968. godine preselio u Beograd, gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije. Pisao je muziku za pozorište, filmove, televiziju, kao i za mnoge popularne izvođače poput Zdravka Čolića, Bisere Veletanlić, Olivere Katarine, Lepe Brene. Kornelije Kovač je u filmskoj muzici bio vrlo uspešan. Najpoznatiji filmovi za koje je radio muziku: „Bube u glavi, „Kvar“, „Una“, „Halo taksi“, „Živeti kao sav normalan svet“, „Vreme leoparda“, „Ljubi, ljubi al glavu ne gubi“ itd.

Izvor: RTS

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA