BeogradLazarevacVesti

Preminuo novinar, publicista i teoretičar ruskog anarhizma dr Milorad Đoković

Novinar, publicista i teoretičar ruskog anarhizma dr Milorad Đoković (1953 – 2021) preminuo je u Lazarevcu posle kraće bolesti.

Đoković je sarađivao sa preko 40 glasila, gde je objavio oko 8.000 tekstova, među kojima su „Politika“, „Politika-Ekspres“, TANJUG, „Borba“, „Dnevni telegraf“, „Večernje novosti“, „Revija 92“, „Novosti 8“, „Svet“, „DEM“, „Blic“, „Svedok“, „Glas javnosti“, „Danas“, „Status“, „Nedeljnik“, „Ekspres“.

U Rudarskom basenu „Кolubara“ radio je kao novinar od 1976. do 2014. godine, a bio je i rukovodilac Odeljenja za informisanje i glavni i odgovorni urednik lista „Кolubara“ u tri navrata. Od 1983. do 2010. napisao je više monografija o RB „Кolubara“.

Često je pisao o temama koje su se ticale Lazarevca. Prvi je istraživao o „Lazarevačkom slučaju“, pogibiji devet avijatičara, holokaustu Jevreja iz Lazarevca, sudbini solunca Čede Popovića iz Barzilovice i dr.

Dobitnik je brojnih nagrada od koje su najvažnije Nagrada i povelja „27. juni“ Veća saveza sindikata Srbije sa seriju reportaža u dnevnim listovima, „Borbina“ nagrada „August Cesares“ za reportažu „Sudbina referenta za šifre“, godišnja nagrada Tanjuga za najboljeg dopisnika u Srbiji, diploma „Zlatna Nika“ za reportažu na Internacionalnom festivalu reportaže i medija „INTERFER“, nagrada Udruženja novinara Srbije „Svetozar Marković“ za pisanje u različitim medijima i prva nagrada UNS-a „Pera Todorović“ za najbolji feljton objavljen u „Politici“ o Petru Кočiću.

Pored novinarstva, bavio se naukom. Važi za jednog od najboljih poznavalaca političke teorije ruskog anarhizma na ovim prostorima na čijoj je temi i doktorirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Napisao je više knjiga – „Кosmetski dosije“, „Srpski rulet – anatomija političkih obračuna u Srbiji“, „Кostur sa Vida – ostrva smrti“, „Novinske priče“, „Srpska golgota 1914-1916“, „Ruski anarhizam – ideal koji izmiče“, „Anarhizam – od Bakunjinove ideje do pada sovjetske države“, „Tragika Petra Кočića“, „Smrt devet avijatičara“.

Predavao je na osnovnim studijama Poslovnog fakulteta Univerziteta „Singidunum“ za predmete Sociologija i Metodologija društvenih nauka i bio mentor na master studijama. Sarađivao je sa Institutom za strateške studije Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.
Đoković je bio član Udruženja novinara Srbije, Međunarodne federacije novinara i Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji.

Sahrana će se obaviti u sredu, 27. oktobra u 14 časova na groblju u Lazarevcu.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

4 thoughts on “Preminuo novinar, publicista i teoretičar ruskog anarhizma dr Milorad Đoković

 • MILINKO

  Upokoji se moj brat MIĆA, najbolji od nas. Kažu da odlazi na neko bolje i lepše mesto. Možda su u pravu, ali rano je, srećan je on bio i ovde sa svojom porodicom, ženom, decom i unučićima.
  Mićo moj, neka te Bog čuva i postavi među anđele, ti to stvarno jesi.
  AMIN

  Reply
 • milinko

  Upokoji se moj brat MIĆA, najbolji od nas. Kažu, da upokojeni odlaze na neko bolje i srećnije mesto. Možda je to i tačno, ali rano je za taj put, nije njemu bilo loše ni ovde sa svojima najdražima, ženom, decom i unučićima.
  Neka te Bog čuva i anđeli ti prave društvo, ti si zaista bio anđeo ovde.
  AMIN

  Reply
 • Jedan od najvecih gospodina u Lazarevcu. Pocivaj u miru Dr Djokovicu.

  Reply
 • Milinko

  Upokoji se moj brat, napusti nas najbolji. Možda i postoji negde, gde sad odlazi, bolje i lepše mesto od ovoga , tako bar kažu, ali mislim da je bio srećan pored svoje žene , dece i unučićai da mu nigde neće biti bolje nego što mu je ovde bilo.
  Brate moj dobri, počivaj u miru i neka ti prave društvo samo anđeli, kakav si ti bio ovde.

  AMIN

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA