Projekat ”Hortikulturna biblioteka”: Muzej kamena i kući čaja i lekovitog bilja

U okviru projekta ”Hortikulturna biblioteka” u ponedeljak 9. decembra u 18 časova predstaviće se turističko domaćinstvo ”Petrović” iz Paštrića kod Mionice. Reč je o muzeju kamena, ali i kući čaja i lekovitog bilja. Biće predstavljeni rezultati studioznog naučnog istraživanja o biljnom svetu i prirodi našeg kraja. Program se realizuje u saradnji sa odredom izviđača ”Zlatni kompas”.
Foto/ www.valjevskaposla.info
Foto/ www.valjevskaposla.info

U okviru projekta ”Hortikulturne biblioteke” čiji je osnivač biblioteka ”Dimitrije Tucović” biće održan stručni skup na kome će biti predstavljen rad turističkog domaćinstva ”Petrović” iz Paštrića kod Mionice. Na samom gazdinstvu se nalazi Kuća domaćeg čaja, i deo je bioloških istraživanja u okviru studije o lekovitom bilju ovog kraja. Predstavnici ovog gazdinstva predstaviće i svoj Muzej kamena i istoriju naše planete ispričanu kroz zanimljivu postavku minerala, stena i fosila.

Nedavno je u Mionici formirana prva banka gena i semena starih sorti voća i povrća koja je, prema mišljenju stručnjaka možda poslednja prilika da bogatstvo ukusa prirode bude sačuvano za buduće generacije. Među osnivačima je i porodica Petrović, o ovoj temi takođe će biti reči.

Foto/ www.valjevskaposla.info
Foto/ www.valjevskaposla.info

Biblioteka ”Dimitrije Tucović” deo je mreže biblioteka okupljenih u okviru projekta ”Hortikulturna biblioteka”.  Cilj ovog programa je unapređenje poslovanja ustanove i kvaliteta usluga koje pružaju. Takođe, ovaj program omogućava i racionalnije korišćenje postojećeg fonda knjiga iz ove oblasti koji se već nalazi u bibliotekama, kao i da se stručna literatura i edukativna predavanja na ovu temu približe čitaocima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA