Projekat „Pomoć staračkim domaćinstvima“ samo jedan u nizu Ženskog udruženja kolubarskog okruga

Žensko udruženje kolubarskog okruga počelo je sa sprovođenjem novog projekta pod nazivom „Pomoć staračkim domaćinstvima“, koji će se sprovoditi u ruralnom delu opštine Mionica i Ljig. CIlj projekta je pružanje logističke, pravne i psihološke podrške samačkim i staračkim domaćinstvima bez prihoda, izjavila je Katarina Ranković mendžerka za odnose sa javnošću. Udruženje se aktivno bavi i ostalim projektima kao što je „Bioskop na otvorenom“, „Nula tolerancije na nasilje u mom komšiluku “ kao i „Digitalno nasilje“ o kojem se sve više piše i priča u medijima.

Kroz projekat „Pomoć staračkim domaćistvima“ biće uključeno 70 lica starijih od 65 godina koji nemaju penziju, niti neki drugi oblik prihoda. Ta grupacija ljudi je zbog svog položaja vrlo često socijalno i fizički izolovana. Cilj Ženskog udruženja kolubarskog okruga je da im se omogući lakši pristup uslugama kroz pružanje pravne pomoći, jednostavnije prevazilaženje poteškoća kroz psihološku podršku i smanjivanje socijalne isključenosti putem organizovanja različitih oblika druženja, izjavila je Katarina Ranković, menadžerka za odnose sa javnošću. Ovaj projekat je podržan od strane fondacije „Divac“.

Nasilno ponašanje dešava se svakodnevno, kako na ulici, tako i u školama, i na to treba obratiti posebnu pažnju u cilju ranog prepoznavanja i preduzimanja koraka, kako bi se to sprečilo. Pandemija koronavirusa širom sveta pa i u Srbiji otvorila je vrata za porast nasilja nad ženama. Projekat „Nula tolerancije na nasilje u mom komšiluku“ podržan je od Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Prema rečima Katarine Ranković mi još uvek živimo u patrijahalnom društvu u kome muškarac ima i dalje glavnu ulogu. Nažalost, žene smatraju da je nasilje privatna stvar, i da su one krive, što je velika zabluda. Mi ipak živimo u društvu gde je teško poverovati da je nasilje sramota za nasilnike, a ne žrtve. Žensko udruženje kolubarskog okruga smatra da nasilje nije i ne sme biti privatna stvar!

U poslednje vreme mnogo se priča o migrantima u negativnom smislu. „Žuko“ ima misiju da pomogne najmlađim migrantima koji su ostali sami. Projekat  „Maloletni migranti bez pratnje“ ima za cilj da se stane na put rasizmu.

Opština Lazarevac je podržala projekat „Bioskop na otvorenom“. Ovo je projekat koji je namenjen najmlađima da uživaju u letnjim danima. Podrška opštine mnogo znači ovom udruženju izjavila je Katarina Ranković.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA