Projekat“ Ujedinjeni za bolje sutra“ za popravljanje položaja Romkinja

Projekat “Ujedinjeni za bolje sutra“ sprovodi se na teritoriji opština Lazarevac, Lajkovac, Ub i Mionica i ima za cilj popravljanje položaja Romkinja sa posebnim akcentom na zaštitu njihovog zdravlja, prevenciju bolesti i suzbijanje maloletničkih brakova. U okviru projekta u glavnoj ulici u Lazarevcu podeljeni su flajeri i i izvršeno anketiranje većinskog stanovništva o stanju i potrebama žena i devojčica romske nacionalnosti.

Ženski romski centar, koji sprovodi projekat, je već potpisao memorandum o saradnji sa Policijskom upravom za Lazarevac, Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad, čime su te institucije pokazale ozbiljnost u svojim ciljevima da Lazarevac učine boljim mestom za život svih nas, bez obzira na etničku ili versku pripadnost. Projekat se sprovodi uz podršku Care International-a i jedan je od pet na nivou regiona koji je odobren, rekla je za RTV GEM Slobodanka Vasić, predsednica Ženskog romskog centra.

Akcija u glavnoj lazarevačkoj ulici imala je cilj da se ispita stav većinskog stanovništva kada je u pitanju stanje i potrebe romskih žena i devojčica.

Prolaznicima u glavnoj ulici predstavnici udruženja delili su upitnike sa željom da svi zajedno, i udruženja i organizacije, rade na uklanjanju svih oblika diskriminacija, rekla je Vasićeva. Svesni smo da Mionica i Ub nemaju lokalni akcioni plan za poboljšanje položaja Roma, dok GO Lazarevac već kreće sa realizacijom istih.

Ženski romski centar na ovom projektu sarađuje sa organizacijom “Koreni Roma” iz Lazarevca i drugim relevantnim institucijama iz naše opštine.

Projekat traje 30 meseci i u naredne 2,5 godine očekujemo pozitivne rezultate. Ukoliko bismo povećali stepen preventivnih pregleda, osim socijalnog aspekta, to bi uticalo i na ekonomsko stanje države u celini, rekla je predsednica Ženskom romskog centra.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA