BeogradLazarevacVesti

Projektima vetropark “Kostolac” i solarna elektrana „Petka” EPS širi kapacitete

Vetropark „Кostolac“ je pilot projekat „Elektroprivrede Srbije“, snage 66 megavata, u oblasti proizvodnje električne energije iz snage vetra. Prostiraće se na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Кlenovnik, na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrane i kopova „Кostolac“.  Projekat se sastoji od 20 vetroturbina, snage po 3,3 megavata. Planirana godišnja proizvodnja vetroparka „Кostolac“ je 184 miliona kilovat-časova godišnje, što je dovoljno za snabdevanje zelenom električnom energijom oko 30.000 domaćinstava. Trenutno se vrše pripremni radovi i intenzivna izrada tehničke dokumentacije za temelj i platforme, a interne saobraćajnice su završene i vrše se aktivnosti za početak realizacije priključaka na državne puteve”, rekao je Stefan Obradović, rukovodilac ključnih investicionih projekata.
Budući vetropark Kostolac
Budući vetropark Kostolac

Projekat izgradnje vetroparka „Kostolac“ se finansira iz kredita КfW banke u vrednosti od 80 miliona evra. Realizuje se u skladu sa strateškim ciljevima Republike Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije utvrđenih Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, a koji se pre svega odnose na povećanje udela energije iz obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji u Republici Srbiji.

Predviđena je i izgradnja trafostanice, razvodnog postrojenja i unutrašnje kablovske mreže, kao i saobraćajnica. Završena je izgradnja četiri interne pristupne saobraćajnice.

Stefan Obradović, rukovodilac ključnih investicionih projekata VE Kostolac
Stefan Obradović, rukovodilac ključnih investicionih projekata VE Kostolac

U skladu sa potpisanim ugovorima za isporuku i ugradnju opreme i za izvođenje radova, rok za završetak radova na izgradnji VE „Кostolac“ je septembar 2024. godine. Očekuje se da će VE „Кostolac“ biti priključen na mrežu u prvom kvartalu 2025. godine. Isporuka glavne opreme kreće u januaru i trajaće četiri i po meseca.

EPS je, pre početka izgradnje vetroparka morao da uradi i studije o pticama i slepim miševima kako bi se sprečilo ugrožavanje njihovog staništa i ispoštovane su stroge norme, jer će sami vetrogeneratori biće visoki 179 metara.

Solarna elektrana „Petka“ prvo je fotonaponsko postrojenje u EPS-ovom ogranku „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, koje će se graditi se na spoljašnjem odlagalištu „Petka“. U narednim danima trebalo bi da krenu pripremni radovi. Imaće instalisanu snagu od 9,75 megavata i planiranu godišnju proizvodnju od 15,6 gigavat-časova. SE „Petka“ jedan je od projekata kojima se povećavaju kapaciteti EPS za proizvodnju „zelene energije“. Solarni paneli prostiraće se na površini od 11,6 hektara. Planirana vrednost investicije je 1,36 milijardi dinara i finansira se sredstvima EPS-a.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA