BeogradLazarevacVesti

Promocija i popularizacija nauke u školi u Junkovcu

U osnovnoj školi „Slobodan Penezić Krcun“ u Junkovcu, drugu godinu zaredom, organizovan je Dan nauke u cilju promocije i popularizacije nauke. Svoje znanje učenici su imali prilike da primene na adekvatnim primerima a eksperimente su radili iz matematike, biologije, informatike, hemije, fizike i geografije. Učešće su uzeli učenici od prvog do osmog razreda.

Dan nauke Junkovac

Osnovna škola u Junkovcu drugu godinu zaredom organizovala je Dan nauke po ugledu na festivale koji se organizuju sa ciljem da se popularizuje nauka i da kroz mnoge oglede, učenici ispolje svoju kreativnost i ljubav prema prirodnim naukama. Učenici su imali priliku da izaberu koje će eksperimente raditi u zavisnosti od afiniteta, kaže Lana Nikolić, nastavnica geografije i predavač Centra za prirodne nauke i eksperimentisanje.

Lana Nikolić
Lana Nikolić

Učešće u programu uzeli su učenici svih razreda a cilj je da se promocija nauke u narednim godinama organizuje i za decu predškolskog uzrasta, kaže Lana Nikolić.

Učenici su se ovaj put odlučili za matematiku, fiziku, hemiju, geografiju, biologiju i informatiku a sami nastavnici pokušali su da im prikažu poveznaost matematike sa svim predemtima koje izučavaju.

Nastavnica Lana Nikolić nedavno je bila u Ankari gde je uzela učešće u programu „Nauka na pozornici“ u okviru projekta Erasmus plus. Deo eksperimenata koji su predstavljeni u Turskoj, nastavnica Lana prikazla je u okviru Dana nauke u školi u Junkovcu.

Izvođenjem eksperimenata učenici su pokazali da je nauka prisutna u životu svakog od nas i onda kada toga nismo svesni. Ogledi iz hemije, ali i iz fizike, matematike, biologije, geografije i informatike, dizajnirani su tako da kod učenika probude zanimanje za svet nauke i istraživački rad.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA