Promocija knjiga „Zavodnik ništavila“ i „Кovčeg komedijant“ Predraga Markovića 26. decembra u velikoj sali Opštine Lajkovac

Gradska biblioteka Lajkovac organizuje predstavljanje knjiga „Zavodnik ništavila“ i „Кovčeg komedijant“ Predraga Markovića, dugogodišnjeg urednika Izdavačke kuće „Stubovi kulture“, nekadašnjeg ministra kulture i predsednika Narodne skupštine. Promocija je u sredu 26. decembra od 19 časova u velikoj sali Opštine Lajkovac.

Romanom “Zavodnik ništavila”, koji je objavio novosadski “Solaris”, Predrag Marković se posle tri decenije vratio na književnu scenu kao pisac. Prethodni roman “Otmenost duše” Marković je napisao još 1989. godine, a zatim se posvetio uređivanju, izdavanju i promociji knjiga u okviru svoje izdavačke kuće “Stubovi kulture” (1993-2013) i društvenom angažmanu (1999-2007 i 2010-2013).

Roman “Zavodnik ništavila” je opora, apokrifna biografija Vere Кlusov, laborantkinje u Državnom zavodu za uzgoj eksperimentalnih životinja. Njano iskustvo incesta, skrivano srpsko poreklo i učešće u podzemnom intelektualnom životu Moskve sklapaju fantazmagorični mozaik, metaforu nezvanične istorije Rusije i Ukrajine 20. veka. Vezivno tkivo u pripovedanju, ali i u simboličko-značenjskoj ravni jeste istorija tri veka srpskih seoba u Rusiju i ruskih seoba u Srbiju, mala istorija emigracije.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA