BeogradLazarevacVesti

Prvomajska poseta rudarima Kolubare

Povodom Prvog maja – Međunarodnog praznika rada v.d direktora JP EPS Milorad Grčić sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem i predstavnicima rukovodstva i sindikata EPS-a i Kolubare obišao je površinski kop “Tamnava – Zapadno polje“.

Poseta rudarima Kolubare

Račune za utrošenu električnu energiju za mart, april i maj mesec svi građani Srbije moći će da plate bez kamate i sa popustom od 5 odsto. Jedini uslov je da se ove obaveze izvrše do 30 juna, rekao je v.d direktora JP EPS Milorad Grčić. Čestitajući praznik rada svim zaposlenima direktor EPS-a je napomenuo da tokom pandemije proizvodnja ni jednog trenutka nije stala.

Bilo je veoma važno i teško osigurati proizvodnju električne energije bez prekida od kada je uvedeno vanredno stanje. Ako nema električne energije, problem je u radu bolnica i domova zdravlja, onlajn nastave, čitavo funkcionisanje bi bilo u problemu. Da li su se ljudi plašili, naravno da jesu, jer strah je normalan. Da li smo uspeli da primenimo sve mere obezbeđenja? Jesmo, a u svim proizvodnim pogonima EPS-a širom Srbije izbegli smo pojavu žarišta virusa korona. Najteži period, što se tiče rizika za proizvodnju uzrokovanog pandemijom je prošao. – rekao je Grčić.

Površinski kop Tamnava - Zapadno polje

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić je čestitao svim građanima Srbije Prvi maj i napomenuo da Srbija dobija borbu protiv korona virusa i da je vreme da vratimo život punim intenzitetom i da vratimo na najviši nivo industrijsku proizvodnju. Antić je istakao da je proizvodnja na kolubarskim ugljenokopima u prvom kvartalu ove godine za 9 odsto veća u odnosu na prethodnu. Antić je dodao i da je proizvodnja tokom aprila za 6 odsto veća nego prošle godine.

Rudarska proizvodnja u Srbiji u prvom kvartalu ove godine veća je za devet odsto nego u prvom kvartalu 2019. godine. Hvala rudarima EPS-a zato što je proizvodnja tokom aprila bila za šest odsto veća nego tokom aprila 2019. godine. I uslovima epidemije, rudari su uspeli da iskopaju više uglja. Tokom maja i juna rade se remonti sistema, obezbeđujući neophodne količine uglja za proizvodnju električne energije, kako bi treći i četvrti kvartal dočekali u punom kapacitetu – rekao je Antić.

Ministar Aleksandar Antić i direktor Milorad Grčić

Predstavnici sindikata EPS-a i Kolubare čestitajući praznik svim zaposlenima istakli su da su rudari i u ovoj situaciji heroji našeg doba.

Radnicima bih poručio da izdrže još malo, nadamo se da će pandemija korona virusa ubrzo da prođe. Želim da im zahvalim na ogromnom radu i trudu, na svemu što su izdržali rudari i svi ostali zaposleni u EPS-u. Bili su zapostavljeni u medijima prethodna dva meseca, a radili su sve vreme, rame uz rame sa doktorima, medicinskim osobljem, policijom, vojskom i svima drugima – rekao je Đorđević.

Ministar Aleksandar Antić, Direktor Milorad Grčić, predsednik sindikata Milan Đorđević

Prema planu proizvodnje EPS-a, i u skladu sa dugogodišnjom praksom tokom maja na površinskom kopu “Tamnava – Zapadno polje“ počeće redovne godišnje investicione opravke ugljenih sistema. Samo tokom maja bageri koji kopaju ugalj će zastati, da bi već početkom juna remontovani i spremni  počeli novi proizvodni ciklus.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA