Radionica Ženskog romskog centra – Rani brakovi povećavaju nasilje u porodici

U okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženema” koje pokreću nevladine organizacije, Ženski romski centar je organizovao dve radionice. Ove godine akcenat je najviše stavljen na rane brakove u romskoj populaciji koji direktno utiču na nasilje u porodici. Pored ove dve tribine, Ženski romski centar tokom cele godine nizom aktivnosti radi na zaustavljanju nasilja u porodici. Na tribini je govorio i pripadnik lazarevačke policije Miloš Babić koji radi u sektoru za suzbijanje nasilja u porodici koji je i koordinator za romska pitanja opštine Lazarevac.

Mlade Romkinje se u znatno većoj meri suočavaju sa nasiljem u porodici kada se mlade udaju, rekla je Slobodanka Vasić iz Ženskog romskog centra koja je poručila da ovo Udruženje kontinuirano tokom cele godine organizuje predavanja i tribine na temu nasilja nad ženama. Stiče se utisak da je u poslednje vreme nasilja više a o njemu se danas i otvorenije govori, mada kada je romska populacija u pitanju, u nešto manjoj meri, dodala je Vasić.

Ove dve radionice Ženski romski centar je organizovao uz pomoć donatora “Care international” iz Sarajeva. Pored ovih tribina i u narednom periodu će biti realizovani projekti sa ciljem unapređenja položaja Romkinja u opštini Lazarevac.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja “16 dana” obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  • 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
  • 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a
  • 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
  • 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra
  • 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava
image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA