Radojičić: Budžet grada za bolji život svih Beograđana

Budžet Grada Beograda za 2019. godinu rezultat je politike koja se sprovodi poslednje četiri i po godine, politike odgovornog ponašanja prema građanima Beograda. To je budžet koji je realan, uravnotežen i razvojni, rekao je prof. dr Zoran Radojičić u uvodnom izlaganju na sednici Skupštine grada.

Skupština grada Beograda

On je naglasio da je budžet nedvosmisleno usmeren na ulaganje u kapitalne projekte, ali ne na štetu drugih važnih socijalno-ekonomskih segmenata.

Ovaj budžet je, pre svega, socijalno odgovoran i brine o potrebama većine Beograđana. Ovakva projekcija bila je moguća zahvaljujući pozitivnim ekonomskim rezultatima i reformama koje su izvršene na republičkom nivou, kao i viziji koju je, prvo kao premijer, a zatim i kao predsednik imao i sproveo Aleksandar Vučić. Ono što je najvažnije za nas, kao odgovornu gradsku vlast, jeste da pravilnim raspoređivanjem sredstava zadovoljimo većinu korisnika gradskog budžeta – istakao je gradonačelnik.

Kako je rekao, dosadašnjim radom, ali i ovim predlogom budžeta, ova gradska vlast pokazuje da je ne obeležavaju prazna obećanja, već rezultati što građani prepoznaju i što su građani i prepoznali na prethodnim izborima, tako da je grad nastavio u tom smeru budući da je na beogradskim izborima dobio legitimitet za to.

Beo-info-4

Dakle, pred vama je budžet grada koji zajedno sa budžetom gradskih opština iznosi preko milijardu evra ili oko 123 milijarde dinara, i to je prvi put u dugoj istoriji grada da jedan budžet premaši milijardu evra. Povećanje od blizu 40 milijardi dinara je najznačajnije povećanje planirano od prihoda od poreza na dohodak građana, što je za 3,5 odsto više u odnosu na procenu ostvarenja tog prihoda u 2018. godini – rekao je Radojičić.

On je posebno naglasio da je protekle godine ova gradska vlast izgradila na kilometre puteva, vodovodnih i kanalizacionih cevi i toplovodne mreže. Iako je urađeno mnogo, cilj je da se uradi još više, pa je budžetom za 2019. godinu planirano više od 18,5 milijardi dinara za opremanje komunalne infrastrukture, izgradnju novih puteva, kanalizacione, vodovodne i toplovodne mreže.

Kandidat za gradonačelnika Zoran Radojičić u poseti Lazarevcu

Beograđani koji godinama, decenijama nisu imali asfalt, vodu, kanalizaciju ili grejanje, sada će biti u prilici da žive po meri čoveka. Ovo nam je posebno važno. Ono što drugi nisu uspeli, mi iskreno želimo da sprovedemo – rekao je gradonačelnik.

Od ukupnog budžeta, gotovo 13 milijardi dinara predviđeno je za gradske opštine. I tu je značajno povećanje u odnosu na 2018. godinu, kada je za opštine bilo predviđeno 10,1 milijarda dinara.

Time pokazujemo da priče o decentralizaciji nisu samo priče, već konkretno povećanje od gotovo tri milijarde dinara. Prema pravilniku koji je napravila radna grupa, novac je deljen po opštinama tako da smo posebno vodili računa da se neke nepravde prema građanima iz prethodnog perioda isprave – rekao je Radojičić.

Posebno je ponosan na socijalnu dimenziju budžeta jer je ova gradska vlast poznata po visokom nivou socijalnih usluga i davanja, ali se ne zadovoljava postignutim, trudi se da tu napravi nove korake.

Posebno smo ponosni na planirano povećanje pomoći za porodilje, pa će tako majke iz Beograda koje rode blizance, uz sve ostale nadoknade koje dobijaju porodilje, od grada dobijati i jednokratnu pomoć od 50.000 dinara. Naglašavam da ova sredstva grada nisu vezana za ona koja daje republika, što će, siguran sam, pomoći mladim majkama – istakao je Radojičić.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA