BeogradLazarevacVesti

Rudari i zaposleni u TENTU u odbrani „Kolubare B“

Zbog odluke Ministarstva rudarstva i energentike o prekidu svih aktivnosti na izgradnji termoelektrane „Kolubara B“, održan je zbor upozorenja rudara Kolubare, Kostolca i zaposlenih u Termoelektrani „Nikola Tesla“ iz Obrenovca. Zbor na kojem je bilo nekoliko hiljada zaposlenih organizovala je Sindikalna organizacija Rudarskog basena Kolubara. Predsednik ovog sindikata Miodrag Ranković u obraćanju zaposlenima poručio je da se zahteva nastavak izgradnje „Kolubare B“ i  ulaganje u elektrane. Na zboru je zatražen i hitan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i smena ministarke Mihajlović.

Zbor upozorenja rudara Kolubare, Kostolca i zaposlenih u TENT-u održan je na lokaciji gradilišta zbog odluke resornog ministarstva o prekidu svih aktivnosti na izgradnji Kolubare B. Predsednik sindikata Kolubare Miodrag Ranković rekao je na zboru da pismo resornog ministarstva upućeno direktoru Grčiću ostavlja rudare bez posla i uvodi Srbiju u mrak. Kritrikujući rad ministarke Zorane Mihajlović, Ranković je rekao da i pored poziva, nije obišla Rudarski basen Kolubara. Zahvaljujući termoelektranama, Srbija ima dovoljne količine električne energije iz sopstvenih izvora, koju u zimskom periodu možemo čak i da izvezemo, podsetio je Ranković. Termoelektrana „Kolubara B“ bila bi, po svim studijama, najekonomičnija u Evropi, rekao je Ranković i dodao da ovo nije političko pitanje i da se na politiku u ovom slučaju zaboravi.

Miodrag Ranković, Sindikalna organizacija Kolubara
Miodrag Ranković, Sindikalna organizacija Kolubara

Današnjim skupom rudari brane budućnost svoje dece – istakao je predsednik sindikata Termoelektrane u Velikim Crljenima Bogdan Vukotić

Predsednik Sindikata Termoelektrane Kostolac Dušan Bakić poručio je na skupu da je rudarima potreban viši stepen solidarnosti kako bi izašli iz ove situacije, i da su zato kostolački radnici na zboru, kako bi podržali kolege.

Direktor Površinskih kopova Kolubare Srđan Alimpijević poručio je da će se ugalj kopati narednih 40 godina i izrazio nadu da neće biti potrebe za ovakvim okupljanjima.

Predsednik Sindikata Kolubare Miodrag Ranković zatražio je odgovornost predsednika sindikata EPS-a Milana Đorđevića i pojedinih članova, sa zahtevom da se povuku iz sindikata. Zaključci zbora su, između ostalog smena ministarke Mihajlović, nastavak izgradnje termoelektrane „Kolubara B“, ulaganje u kopove i hitan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podsetimo, delegacija Evropske unije krajem prošle godine poručila je da izgradnja Kolubare B i ulaganje novca u produžetak životnog ciklusa Kolubare A nisu dobri za Srbiju, jer EU pokušava da ne koristi ugalj i fosilna goriva.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA