Rukovodstvo komunalnog inteziviralo rešavanje finansijskih problema

Novo rukovodstvo JPKP „Lazarevac“ intezivno radi na rešavanju problema a svakako dva najveća su dug za struju i dug za poreze i doprinose radnicima, koji nisu bili plaćeni za prethodnih 10 godina. Direktor komunalnog Aleksandar Rakić kaže da je trenutno dugovanje koje ovo preduzeće ima  za struju oko 500 miliona dinara a da je dug za poreze i doprinose oko milijardu i 600 miliona dinara. Komunalno je uplatilo prvu tranšu za poreze i doprinose u iznosu od 470 miliona i porezi i doprinosi su izmireni do 2014. godine. Problem sa strujom biće rešen kroz reprogram a opština Lazarevac pružiće nam pomoć, dodaje Rakić. Cilj nam je da broj zaposlenih svedemo na 474 i sa tim brojem komunalno preduzeće može da funkcioniše bez problema, kaže direktor i apeluje na radnike da povuku tužbe koje su podneli protiv firme za neisplaćeni regres i zagarantovane minimalne zarade.

Komunalno Lazarevac

Dolaskom novog rukovodstva u lazarevačko komunalno nagomilani problemi počeli su da se rešavaju a trenutno najveći sa kojima se ovo preduzeće susreće jesu dugovi za struju i doprinose radnicima. Detektovali smo probleme i rešili da počnemo od prioriteta a to su doprinosi i neplaćane obaveze, kaže Aleksandar Rakić direktor JPKP „Lazarevac“. Od 2014. do 2021. godine doprinosi radnicima, kao i dugovanja za struju biće rešeni kroz reprogram a podršku će nam pružiti opština, kaže Rakić.

Aleksandar Rakić
Aleksandar Rakić

Problem većeg broja zaposlenih u najvećoj meri je rešen a od 100 radnika koliko je trebalo da pređe u Pro Tent, njih 96 je sada zaposleno u ovom preduzeću, dok njih šest nisu prešli zbog stručne spreme i lošeg zdravstvenog stanja.

Određeni broj radnika tužio je komunalno preduzeće za neisplaćeni regres, neisplaćene doprinose i zarade i što su imali zarade ispod zagarantovanog minimuma.

Radnici komunalno

Rakić demantuje da je vršio prtisak na zaposlene da odustanu od tužbi, jer kako kaže, na društvenim mrežama su se pojavili komentari da je radnicima prećeno ukoliko ne odustanu od istih. On dodaje da je razgovarao sa radnicima i da ih je zamolio da odustanu od tužbi jer to šteti i samoj firmi ali i njima, jer će morati da advokatima daju deo naplate i samim tim biće oštećeni za iznos koji će im firma svakako uplatiti.

JPKP Lazarevac

Direktor komunalnog dodaje da firma po zakonu ima pravo da proglasi i tehnološke viškove ali da je preduzeće izbeglo ovu opciju i da će se truditi da zadrže visoko obrazovane, mlade ljude koji žele da rade.

Prema rečima Aleksandra Rakića, novo rukovodstvo trudi se da se domaćinski ophodi prema poslu kako bi svi problem sa kojima se ovo preduzeće suočava uskoro bili prošlost.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA