Saradnja Srbije i Srpske na projektu Gornja Drina

Razvoj saradnje elektroprivreda Srbije i Republike Srpske a posebno zajedničke investicije u razvoj hidropotencijala za proizvodnju električne energije na gornjoj Drini bili su tema održanog sastanka rukovodstava dve kompanije u Beogradu. Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić rekao je da je saradnja sa Srpskom veoma značajna, a posebno rad na zajedničkom projektu izgradnje hidroenergetskog sistema Gornja Drina.

Grčić sa predstavnicima Elektroprivrede Republike Srpske

Saradnja Srbije sa Republikom Srpskom je veoma važna na više nivoa. Jedan od mnogobrojnih projekata koji je pokrenut je izgradnja hidroenergetskog sistema Gornja Drina, rekao je v. d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić. Saradnja na ovom projektu je od izuzetnog značaja posebno danas, kada u svedu vlada velika energetska kriza, rekao je Grčić i dodao da je vrednost projekta oko 520 miliona evra. Očekivani prihod u količini proizvedene električne energije, nakon završetka ovih radova, biće oko 0,7 teravata.

Petrović i Grčić
Petrović i Grčić

Saradnja elektroprivreda Srbije i Republike Srpske traje duži niz godina, a EPS je bio značajna podrška prilikom osnivanja Elektropriovrede Republike Srpske 1992. godine, rekao je direktor ove kompanije Luka Petrović. Projekat Gornja Drina započet je osamdesetih godina ali je sada sklopljen zajednički aranžman i preduzeće koje već izvodi pripremne radove, rekao je Petrović i naglasio da smetnje koje dolaze od političara iz Federacije ne mogu da ometaju ovaj projekat.

JP EPS

Grčić je ovom prilikom obavestio delegaciju Republike Srpske da je nedavno održan sastanak sa predstavnicvima crnogorske elektroprivrede, kada je dogovorena realizacija projekta Hidroelektrane Komarnica. Projekti Komarnica i Gornja Drina su od velikog značaja za budućnost EPS-a, jer se radi o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, zaključio je Grčić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA