BeogradLazarevacVesti

Saveti fitnes instruktora: Kako da ostanete fižički aktivni i tokom tropskih vrućina

Za vreme velikih vrućina veoma je važno unositi dovoljno tečnosti i laganu hranu, a fizičku aktivnost treba prilagoditi vremenskim uslovima. Period kada mnogima nije do pojačanog fizičkog napora su baš ovi tropski dani, ali ipak ne treba ni tada zanemariti fizičku aktivnost a veliku pažnju treba posvetiti zdravoj i izbalansiranoj ishrani, za televiziju Gem izjavio je dugogodišnji fitnes trener i trener lokalnih sportskih klubova, Slobodan Petrović.

Period smanjene fizičke aktivnosti su letnji dani. Vreme u kome većina nas zapostavlja neke ustaljene navike, pa tako i sopstveno zdravlje. Fizičke aktivnosti i zdrava ishrana utiču na celokupno zdravlje tela. Redovno vežbanje utiče na hormon sreće, mir, osećaj ispunjenosti i slobode, koji su osnova zdravog života. Dugogodišnji fitnes trener i trener lokalnih sportskih klubova Slobodan Petrović objasnio nam je balans između fizičke aktivnosti i zdrave ishrane.

Leto je period kada se gubi dosta tečnosti, važno je dovoljno hidrirati telo, jer čim osetimo žeđ to je znak da je telo već blago dehidrirano. Slobodan Petrović savetuje da uz sebe svakodnevno imamo flašicu vode i da unosimo dovoljno tečnosti kako ne bi došlo do dehidracije.

Pored nezdrave ishrane i smanjenje fizičke aktivnosti, stres takođe utiče negativno na naše zdravlje. Tokom redovnog treninga luči se hormon sreće – serotonin, koji pomaže u borbi protiv depresije. Trening koji se preporučuje osobama koje su pod stresom je trening relaksacije.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA