BeogradLazarevacVesti

Slava rudara ove godine u Lazarevcu

Rudarska slava Sveti Prokopije ove godine biće obeležena lomljenjem slavskog kolača u hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu a nakon toga polaganjem venaca na spomen ploču u Rudovcima, rudarima štrajkačima iz 1939. godine. Obeležavanju slave 21. jula prethodiće i tradicionalni turnir u malom fudbalu koji se po prvi put održava na terenima SRC Kolubara. Turnir počinje 17. jula a finale je 20. jula od 18 časova. Za pobednike turnira obezbeđena je nagrada a Miodrag Ranković, predsednik Sindikata Kolubare, pozvao je rudare i sve zainteresovane da se prijave za turnir.

slava rudara

Rudarska slava Sveti Prokopije u Kolubari počela je da se praznuje 1995. godine. Zaštitnika rudara Svetog Prokopije od 1997. godine rudari u Kolubari tradiconalno slave, jer im je tokom komunističke vlasti bilo donekle zabranjeno da obeležavaju ovaj dan. Stari rudari pamte da je ovaj dan bio svečani i da se praznovalo i slavilo na vašaru. Miodrag Ranković, presednik Sindikata Kolubare, kaže da je tadašnje rukovodstvo sindikata 1997. godine odlučilo da tradiciju vrati među rudare Kolubare.

Miodrag Ranković
Miodrag Ranković

Rudari su simbol teškog i vrednog rada i oni su uvek bili pokretači štrajka, kaže Ranković. Izražavam duboko poštovanje za odgovoran posao koji obavljaju i svi smo svesni da je rudarstvo važno za privredni napredak i rast naše zemlje.

Ovogodišnji program, koji prethodni slavi 21. jula, biće po prvi put realizovan u Lazarevcu. Lomljenje slavskog kolača biće u hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u 11 časova a nakon toga će predstavnici Sindikata i poslovodstva Kolubare položiti vence na spomen ploču u Rudovcima.

Tradicionalni turnir u malom fudbalu počinje 17. jula u 18 časova a finale je 20. jula na terenima SRC Kolubara.

Za rudare nema praznika. Svoju slavu obeležiće radno, jer sistem ne staje tokom 365 dana.

Na pitanje da li će slavi prisustvovati predstavnici resornih ministarstava, Ranković kaže da će ih pozvati kao što su to i do sada radili i da se nada da će saradnja sa njima i dalje biti dobra kako bi se ostvarila sva prava radnika i poboljšali uslovi rada.

Trenutno u ovom sistemu ima oko 11 hilljada radnika koji će slavu dočekati većinom radno. Za njih nema pauze, jer ovi vredni ljudi tokom cele godine u otežanim uslovima rade kako ni naš energetski sistem bio stabilan.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA