Sledeće nedelje biće otvoren novi površinski kop “Radljevo”

U RB “Kolubara” održana je treća po redu konferencija  “Investicije i zaštita životne sredine” u organizaciji Balkan magazina. Tom prilikom v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić podsetio je da se od uglja iz Rudarskog basena “Kolubara” proizvede 52 odsto ukupne električne energije u Srbiji, i najavio da će iduće sedmice u Kolubari zvanično biti pušten u rad novi kop Radljevo. O aktuelnim projektima govorili su direktor za proizvodnju uglja RB Kolubara Milan Mišković, pomoćnik direktora za investicije Novica Ljušić kao i predstavnici sindikata Kolubare i EPS-a.

Na trećoj stručnoj konferenciji “Investicije i zaštita životne sredine” u organizaciji Balkanmagazina, Grčić je rekao da kop Radljevo, kao i postojeći kop Polje E, garantuju budućnost i održivost Kolubare, a samim tim i budućnost EPS-a, uz unapređenje svakog proizvodnog sistema u cilju zaštite životne sredine. Na polju E već je počelo iskopavanje a Grčić navodi biti uloženo oko milijardu evra u narednih nekoliko godina. Direktor Grčić je najavio da će tokom decembra početi sa radom sistem homogenizacije na tamnavskim kopovima a da će sve predviđeno zelenim projektom funkcionisati punim kapacitetom 2020. godine. Naredne nedelje kako je najavio direktor EPS-a biće puštena reka Peštan u novo korito, a uskoro se završava i izgradnja deonice Ibarske magistrale u dužini od sedam kilometara koja je izmeštena zbog rudarskih radova.

Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS
Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS

Tokom konferencije rečeno je da su zalihe uglja u Kolubari minimum 2 milijarde i 100 miliona tona. Direktor za proizvodnju uglja Ogranka RB Kolubara Milan Mišković istakao je da na površinskom kopu “Polje D” koje iduće godine završava sa eksploatacijom, trenutno ima 9 miliona tona uglja. Kada je reč o novim površinskim kopovima vrednost investicije za Polje E je 970 miliona evra, a za Radljevo 418 miliona, istakao je Mišković.

Milan Mišković, direktor za proizvodnju uglja Ogranka RB Kolubara
Milan Mišković, direktor za proizvodnju uglja Ogranka RB Kolubara

 

 

Ogranak EPS -a RB “Kolubara” je veliko gradilište a u prilog tome govori i činjenica da je trenutno aktivno 11 javnih interesa a 10 pri završetku, rekao je pomoćnik direktora za investicioni razvoj i unapređenje proizvodnje Novica Ljušić. Kada je reč o projektima sa osnovnim ciljem zaštite životne sredine Ljušić je istakao realizaciju projekata u okviru zelenog kredita, otvaranje industrijskih i infrastrukturnih projekata u okviru Polja E, kotlarnica sa podstanicom za potrebe površinskog kopa Polje E i sistem daljinskog grejanja u Baroševcu, sistem za prečišćavanje otpadnih voda, rekonstukcija filtera 1 i 2 na toplani Vreoci, sistem za merenje i monitoring emisije zagađujućih materija u vazduhu kao i postrojenje za tretman otpadnih voda na Toplani u Vreocima.

Novica Ljušić, pomoćnik direktora za investicioni razvoj i unapređenje proizvodnje
Novica Ljušić, pomoćnik direktora za investicioni razvoj i unapređenje proizvodnje

Značaj ovih investicija kako u proizvodnju tako i u zaštitu životne sredine istakli su i predstavnici sindikata Kolubare i EPS-a zahvalivši se Balkan magazinu na organizaciji ovog sručnog skupa.

Kako je rečeno tokom ovog stručnog skupa radovi na pokretanju nastavka gradnje termobloka u Kaleniću snage 350 megavata u TE “Kolubara B” počeće 2020. godine. Kako je rečeno ovaj blok će zameniti staru termoelektranu u Velikim Crljenima koja će na mreži energetskog sistema biti dok se u pogon ne pusti “Kolubara B”.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Komentar na vest “Sledeće nedelje biće otvoren novi površinski kop “Radljevo”

  • 17. decembra 2019. at 17:37
    Permalink

    Bagra lazovska, proslo 2 meseca jos kop nije otvoren

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA