BeogradLazarevacVesti

Slobodna biblioteka za školu u Dudovici

Savet za obrazovanje GO Lazarevac, dečiji pisac i akademik Olivera Jelkić i glumica Jelica Sretenović darovali su OŠ ‘’Mihailo Mladenović Selja ’’ u Dudovici “Dekalend mini slobodnu biblioteku“. Škola u Dudovici je treća škola na teritoriji GO Lazarevac obuhvaćena ovim projektom. Cilj je da učenici po volji mogu da uzmu knjige ali isto tako i da vrate ili biblioteku dopune nekim svojim knjigama. Ovom prilikom predsednik Saveta za obrazovanje GO Lazarevac Marko Mijušković je rekao da je interesovanje škola za ovaj projekat u našoj opštini veliko.

dudovica posetaOŠ “Mihailo Mladenović Selja“ u Dudovici poznata je po aktivnom učešću u brojnim projektima koji promovišu umetnost, književnost i kulturu čitanja uopšte. Zbog toga učešće ove škole u projektu “Dekalend mini slobodna biblioteka“ nije iznenađenje. Ova škola je treća po redu koja se odazvala pozivu Saveta za obrazovanje GO Lazarevac i dobila crvenu mini biblioteku. Sloboda čitanja, posuđivanja ali i poklanjanja knjiga uz odgovorno ponašanje prema javnoj i društvenoj imovini ideja je ovog projekta.

poklon knjigeAutorka projekta Olivera Jelkić izrazila je posebno zadovoljstvo što se u Lazarevcu nalazi već treća mini slobodna biblioteka. Jelkić je podsetila da je cilj da ovakve bibilioteke postoje na otvorenom prostoru, gde deca često prolaze i slobodno mogu da posude knjige.

školska biblioteka

Školska zgrada u Dudovici je podignuta 1968. godine. Poznata je po cveću zasađenom u školskom dvorištu i parku u kojem dominiraju borovi i za čiji izgled i održavanje škola dobija nagrade i priznanja. Dvorište krase drvene skulpture, a holove škole umetničke slike dela mnogih umetnika učesnika likovne kolonije koja je dve decenije održavana u ovoj školi. Na vreme kada je ova škola bila omiljeno mesto sastajanja brojnih umetnika ali i mesto brojnih kulturnih manifestacija podsetila je direktorka Centra za kulturu u penziji Jagoda Nedeljković.

Glumica Jelica Sretenović je rekla da ništa nije slučajno i u malu biblioteku simbolično ostavila zbirku Desanke Maksimović.

“Dekalend mini slobodna biblioteka“ pronašla je pravo mesto u Dudovici, u neposrednoj blizini školske biblioteke ali i školskog parka sa zelenilom, četinarima i parkovskim klupama. Već početkom naredne školske godine nadamo se da će deca uživati u pisanoj reči.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA