BeogradLazarevacVesti

Snežana Đenić dobitnica nagrade „Dimitrije Tucović“

Povodom dana lazarevačke biblioteke raspisan je konkurs za nagradu „Dimitrije Tucović“ za ostvarenja u istraživačkom novinarstvu i publicistici koja su doprinela saznanjima istine o važnim činjenicama i tokovima života i rada Dimitrija Tucovića, promociji antiratne tematike, socijalne pravde i patriotizma. Ovogodišnja dobitnica nagrade je Snežana Đenić, istoričar i muzejski savetnik koja je autorka filma o životu i radu Dimitrija Tucovića. Uslov konkursa bio je da je rad objavljen i emitovan u periodu od 10. maja 2021.  do 10. maja ove godine.

Dan biblioteke „Dimitrije Tucović“ obeleževa se 13. maja, na dan kada je rođen novinar, pisac i borac za mir i socijalnu pravdu Dimitrije Tucović, koji je rođen u Zlatiborskom okrugu a koji je sahranjen nedaleko od Lazarevca, na Vrače brdu. Tim povodom lazarevačka biblioteka, koja nosi ime po čuvenom Dimitriju Tucoviću ustanovila je nagradu koja nosi njegovo ime a koja ima za cilj da podstakne promociju patriotskih i humanih ideja za koje se zalagao Dimitrije Tucović, kaže Jasmina Ivanković, direktorka biblioteke. Dodaje da je na konkurs pristiglo četiri rada ali da se svojom kompleksnošću i kompletnosti materijala izdvojio rad Snežane Đenić.

Snežana Đenić
Snežana Đenić

Nagradu „Dimitrije Tucović“ Snežani Đenić uručio je zamenik predsednika opštine Tomislav Rikanović. Snežana Đenić je istoričar i muzejski savetnik, direktorka biblioteke u Čajetini i prvi je dobitnik nagrade „Dimitrije Tucović“ lazarevačke biblioteke. Dobitnica nagrade kaže da je motiv da napravi emisiju o radničkom vitezu proistekao iz činjenice da je Dimitrije Tucović bio borac za ljudska i radnička prava, neko koje je bio začetnik istraživačkog novinarstva i neko ko je verovao u određene ideale.

Nagrada „Dimitrije Tucović“ dodeljivaće se bijenalno, svake druge godine, iz razloga što se o Dimitriju Tucoviću ne piše mnogo a ovo će biti podstrek i motivacija da se bave istraživačkim radom i da otkriju i neke činjenice koje do sada nismo imali priliku da čujemo ili pročitamo o ovoj istaknutoj ličnosti.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA