BeogradLazarevacVesti

Šta je Aleksander tehnike?

Radionica „Biti u dodiru“ održana je u Lazarevcu u prostorijama boks kluba „Greatest“. Radionicu je vodila Ivana Malić sertifikovani učitelj Aleksander tehnike. Putem dodira Ivana osluškuje i podučava, uči nas kako da oslušnemo svoje telo u jednostavnim radnjama i oslobodimo ga tenzije, zbog koje se često osećamo ukočeno i bolno.

Dodir je mnogo važniji od ostalih naših čula. Deset puta je jači od verbalnog ili emocionalnog kontakta. Dodir je važan ne samo za komunikaciju, upoznavanje, ispitivanje spoljnog sveta, već i za osećanje povezanosti s drugima, za naše fizičko i psihičko zdravlje. Radionicu „Biti u dodiru“ održala je Ivana Malić sertifikovani učitelj Aleksander tehnike, koja je delila svoje znanje s prisutnima, naglašavajući važnost dodira u očuvanju fizičkog i psihičkog blagostanja.

Aleksander tehnika, koju je Ivana predstavila, istražuje moć dodira kao ključnog elementa za oslobađanje tenzija koje često doživljavamo ukočenošću i bolom. Kroz jednostavne radnje i pažljiv dodir, učesnici su imali priliku da osluškuju svoje telo i razvijaju svest o njegovim potrebama.

Federik Matijas Aleksander tvorac je ove tehnike. Bio je zaljubljenik u Šekspirova dela i odlazio je redovno na časove recitovanja. Razvijao je svoj talenat i postao glumac posvećen Šekspirovim delima. Zvali su ga „čovek koji diše“.

Ivana Malić kaže da su individualni časovi Aleksander tehnike njena velika inspiracija i radost. Ona kaže da voli da osluškuje i podučava putem dodira. Takođe, nudi grupni rad, kao autor i voditelj radionica gde je temelj Aleksander tehnika, a inspiracija srodne prakse koje je i sama iskusila.

Dah se ne vežba i ne trenira. Ukoliko nemamo osvrt na svoje navike i kako obavljamo dnevne aktivnosti, svoje disanje ćemo većinu vremena podrediti suženom pokretu u ukočenim pozicijama. Zato oslušnite svoje telo i zastanite. Udahnite i pustite da dah učini svoje a na brojnim primerima kako da to što bolje i lakše uradite možete se upoznati i na sajtu bitiudodiru.rs kao i na zvaničnim fejsbuk i instargram stranicama Ivane Malić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA