BeogradLazarevacVesti

Šta su „SOS vrtići“?

Beograd je spreman da, u najkraćem roku, ako to bude bilo potrebno, otvori „SOS vrtiće“ za mališane koji nemaju gde da budu smešteni, ako su im oba roditelja zaražena korona virusom.

Deca bi u tim obdaništima boravila 24 sata, dok se mama i tata ne oporave, a zajedno sa najmlađima, u vrtićima bi bili i vaspitači.

„Nadamo se da nijedno dete neće morati da se odvaja od roditelja“, kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. On je rekao da ako se to dogodi i Vlada Srbije da nalog da se takav vrtić otvori, važno je da znaju da će Grad brinuti o njima, dok su njihovi roditelji na lečenju.

„Imamo prazne predškolske objekte koji su vrlo uslovni, budući da nijedan nije ispod 1.500 metara kvadratnih. Vaspitačice primaju punu platu, imamo veliki broj volontera, centralnu kuhinju i ne bi bio problem da se takav smeštaj vrlo brzo organizuje“ – ukazao je Goran Vesić.

On je ponovio preporuku lekara – epidemiologa da decu ne treba da čuvaju starije osobe od 65 godina, jer je to način da se spasu životi onih koji su najugroženiji od virusa korona.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA