BeogradLazarevacVesti

Stanje u Lazarevcu se stabilizuje, Kolubara u koritu

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević danas je izjavio da se stanje u mesnim zajednicama, koji su prethodnog dana i u toku noći bile u problematičnom stanju zbog izlivanja vodotokova, pre svega reka Turija i Peštan, sada stabilizuje.

„Mislim na šest mesnih zajednica, imali smo u toku noći porast reke Turije gde ona prolazi kroz mesnu zajednicu Sokolovo, gde je došlo do izlivanja i obustave saobraćaja prema celoj toj mesnoj zajednici i ostalim delovima, prema opštini Barajevo i mesnoj zajednici Arnajevo”, rekao je Stević.

On je dodao da su tokom jutra ‘počele da se izlivaju takozvane crne vode u mesnoj zajednici Veliki Crljeni, gde je upućen jedan bager i gde će biti na raspolaganju celokupna mehanizacija. Naveo je da je nezvanično oko 120 domaćinstava potopljeno, da nema nijednog povređenog sugrađanina, ali da je pričinjena velika materijalna šteta. „Sa ovim smo se susretali i 2014, tako da ne sumnjam da ćemo svi izaći kao pobednici”, ocenio je Stević.

On je dodao da je reka Peštan u stagnaciji i da njen vodostaj pada, i da je do pet sati jutros rađeno na izgradnji nasipa prema mesnoj zajednici Vreoci i ka ogranku EPS u Kolubari, gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem.

On je izrazio nadu da će danas padavine prestati, kako bi se što pre pristupalo rešavanju problema.

„Uputićemo gradonačelniku Šapiću predlog da se uvede vanredna situacija u osam mesnih zajednica koje su obuhvaćene poplavama. Mesne zajednice Rudovci, Mali Crnjani, Petkovac i deo MS Baroševac, pretrpele su najjači udar, uz, naravno, Vreoce, gde vatrogasci još vrše ispumpavanje vode iz 12 domaćinstava”, rekao je on.

Govoreći u kom stanju je reka Kolubara, on je rekao da se u toku noći povećao vodostaj njene najveće pritoke u tom području, Ljiga, zbog bujičnih ulivanja, te je zato porastao i nivo Kolubare, ali da je Kolubara i dalje u svom koritu i da nema velikih izlivanja koja bi mogla da ugroze domaćinstva.

Junkovac 16.06.2023.
Junkovac 16.06.2023.

„Kolubara bi najpre mogla da ugrozi useve, poljoprivredna gazdinstva, pa čak i da ugrozi energetske sisteme, ali da bi do toga došlo, morale bi biti padavine kao 2014, a ja ne verujem da će do toga doći”, zaključio je Stević.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA