Svečana akademija povodom 106 godina od Mojkovačke bitke

U organizaciji Centra za kulturu Lazarevac i Udruženja guslara „Vladislav Petković Dis“, 5. januara sa početkom u 20 časova biće održana svečana akademija povodom 106. godina od čuvene Mojkovačke bitke, kada su junaci serdar Janka Vukotića žrtvovali svoje živote da spasu srpske vojnike. U bogatom programu učestvovaće poznati guslari Saša Laketić, Đorđe Tanović, Milan Mrdović, Goran Grba, a program će voditi glumci Darko Bjeković i Jelena Cvijetić. Učešće u ovoj akademiji uzeo je i crkveni hor „Sveti Dimitrije“ iz Lazarevca.

Svečanom akademijom u Centru za kulturu 5. januara biće obeleženo 106. godina od Mojkovačke bitke, jedne od najvažnijih u Prvom svetskom ratu, u kome su junaci serdara Janka Vukotića pokazali neverovatno herojstvo i uspeli da sa daleko slabije opremljenom i brojčano manjom vojskom zaustave gotovo 20 hiljada austrougarskih vojnika i time sačuvaju srpsku vojsku i njen nesmetan prolaz.

Iako mnogi gusle smatraju crnogorskim nacinalnim instrumentom, on je zapravo deo srpske tradicije i jedna vrsta ritualnog kazivanja i prenošenja predanja o događajima koji su se prenosili sa kolena na koleno i time inspirisali generacije onih koji su na taj način dolazili do informacija i činjenica o herojskim podvizima svojih predaka. Kako kaže glumac Darko Bjeković, jedan od učesnika svečane akademije, gusle se ne sviraju nego se guslaju.

Udruženje guslara „Vladislav Petković Dis“ iz Lazarevca kao i Centar za kulturu, pozivaju sve zainteresovane građane da prisustvuju svečanoj akademiji i nauče nešto novo o herojskoj istoriji naših predaka. Ulaz na svečanu akademiju je besplatan.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA