Svetosavska akademija u organizaciji OŠ “Sveti Sava” iz Velikih Crljena

Svetosavska akademija povodom školske slave Svetog Save održana je na sceni Centra za kulturu Lazarevac. Organizacija tradicionalne akademije ove godine pripala je Osnovnoj školi “Sveti Sava” iz Velikih Crljena.

Svetosavska akademija

Zajedno sa svojim nastavnicima, učenici ove škole pripremili su bogat program za sve goste, kojim su predstavili lik i delo prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save.

Čast da ove godine bude domaćin i organizator Svetosavske akademije pripala je učenicima i nastavnicima Osnovne škole “Sveti Sava” iz Velikih Crljena. Zanimljiv program sa svojim učenicima osmislili su nastavnici a najveći doprinos dala je nastavnica srpskog jezika i književnosti Dragana Ševo. U programu su učestvovali učenici od drugog do osmog razreda.

Učenici škole Sveti Sava

Direktor škole Dragan Lukić kaže da je zadovoljan 2019. godinom kada je u pitanju uspeh učenika, a za 2020. najavljuje rekonstrukciju škole i izgradnju sportske sale.

Dragan Lukić
Dragan Lukić

Gostima se prigodnom besedom, o značaju srpskog prosvetitelja Svetog Save, obratio sveštenik iz Velikih Crljena Aleksandar Glišić.

Sveti Sava je bio srpski princ, monah, književnik i prvi arhiepiskop nezavisne Srpske pravoslavne crkve. Rođen je 1175. godine kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i Ane Nemanjić, kćerke carigradskog imperatora Romana. O njemu su napisane mnogobrojne pesme i narodne umotvorine, a dan njegove smrti, 27. januar, obeležava se kao praznik svih škola i mnogih pravoslavnih vernika.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA