Svetski dan osoba sa autizmom

Svetski dan dece sa autizmom obeležen je 02. aprila. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svako 160. dete ima autizam.  Udruženje osoba sa autizmom „Bazi Mili“ iz Lajkovca pokrenulo je projekat inkluzije. Cilj je pružanje podrške deci sa autizmom i njihovim porodicama, kojima je pomoć najpotrebnija u pandemijskim okolnostima. Iz udruženja poručuju da je za rešavanje problema s kojima se susreću osobe sa autizmom , posebno odrasli, potrebna konstantna sistemska podrška države.

bazi mili 1Osobe sa autizmom nedovoljno su vidljive u društvu. Za rešenje problema sa kojima se susreću oni i njihove porodice potrebno je sveobuhvatnije rešenje. Svetski dan osoba sa autizmom samo je način da se skrene pažnja na izazove s kojima se suočavaju i pokrenu akcije pomoći. Udruženje „Bazi Mili“ iz Lajkovca, formirano prvobitno za decu sa autizom, a potom i za decu sa teškoćama u razvoju, kao i decu redovne populacije, pokrenulo je putem projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo“ inkluzivni centar. Donator projekta je švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a implementacioni partneri su HELVETAS i građanske inicijative iz Beograda.

bazi mili 2U okviru projekta udruženje „Bazi mili“ u svojim prostorijama jednom mesečno organizuje radionice. Cilj je inkluzija dece sa poteškoćama u razvoju. Koncept radionice je takav da na zajedničkim zadacima rade deca sa smetnjama u razvoju i deca koja tih problema nemaju.

bazi mili 3Milica Nikolić iz uduženja „Bazi mali“ podseća da je potrebna konstantna sistemska podrška društva. Dan osoba sa autizmom skreće pažnju na njihov položaj. Podrška osoba sa autizmom ne bi trebalo da izostane i u ostalim danima jer je za njih svaki dan borba. Optimizam da će u budućnosti biti učinjen makar prvi korak ka tome da osobe sa autizmom imaju bolji položaj u društvu uliva i inkluzija dece sa autizmom u obrazovni sistem, koju najavljuje Ministarstvo prosvete.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA