BeogradLazarevacVesti

„Transgresivni prostori ženskosti“ Ivane Ranisavljević u četvrtak 4. aprila u Modernoj galeriji

Nakon jedne decenije, naša sugrađanka Ivana Ranisavljević predstaviće se lazarevačkoj publici multimedijalnom izložbom fotografija, videa i umetničkog performansa pod nazivom „Transgresivni prostori ženskosti“. Izložba će biti otvorena u četvrtak 4. aprila od 18 časova i trajaće do kraja aprila. Izložba Ivane Ranisavljević, koja je 2014. godine u Modernoj galeriji po prvi put izvela performans „Ona u meni“, ovog puta predstaviće se radovima koji su deo njene doktorske disertacije a podeljeni su u tri segmenta, i predstavljaju faze životnog razvoja, kaže umetnica.
Ivana Ranisavljević
Ivana Ranisavljević

U četvrtak, 4. aprila, posetioci Moderne galerije će imati priliku da uživaju u jedinstvenoj umetničkoj izložbi naše sugrađanke, Ivane Ranisavljević, koja nakon decenije, sa svojom multimedijalnom izložbom pod nazivom „Transgresivni prostori ženskosti“, ponovo se predstavlja Lazarevčanima. Ivana je deo jednog svog performansa imala i u okviru Decembarskog likovnog salona. Izložbu čine radovi koji plene originalnošću ali i dubokim porukama i koji čine deo doktorske disertacije same umetnice.  Ovi radovi su pažljivo podeljeni u tri segmenta, svaki odražavajući različite faze životnog razvoja umetnice.

Ivana Ranisavljević, performas Antitelo klana

Sam performans jeste provokacija, kaže umetnica a njeni radovi se mahom odnose na patrijarhalnoi normativ koji se nameće ženama.  Ranisavljevićeva je već stekla reputaciju po svom performansu „Ona u meni“, koji je premijerno izveden 2014. godine u Modernoj galeriji, a sada će svojim novim radovima ponuditi dublji uvid u složene aspekte ženske egzistencije.

Ivanin performans je esktremniji a dolazi iz eksperimenta i njene želje da pomeri granice. Dodaje da se u određenim performansima osećala „nikad življom“, dok su drugi bili na granici bola koji joj nije prijao, ali način na koji ih izvodi upravo proizilazi iz potrebe da ljudima skrene pažnju na važna društvena i socijaln pitanja.

Ivana Ranisavljević

Očekuje se da će ova izložba privući pažnju ljubitelje ovog vida umetnosti, koja će za posetioce biti otvorena do kraja aprila, pružajući dovoljno vremena da se svako ko želi upusti u otkrivanje ovih transgresivnih prostora ženskosti koje je Ivana  Ranisavljević uspešno oslikala svojim telom.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA