BeogradLazarevacVesti

U januaru početak sezone gripa, rekordan broj vakcinisanih u Lazarevcu

Sezona gripa u Lazarevcu će, kako se očekuje, početi u drugoj polovini januara, rekao je za RTV GEM epidemiolog Dušan Vujnović. U domu zdravlja “Dr Đorđe Kovačević“ ove godine je vakcinisan rekordan broj pacijenata. Vakcinu je primilo preko 3900 pacijenata sa teritorije naše opštine. Vujnović je apelovao na građane da se pridržavaju svih mera i zaštite od gripa podjednako kao i od korona virusa.

vakcinacija

Dok se suočavamo sa  velikim brojem zaraženih korona virusom, čak 100 pozitivnih dnevno u opštini Lazarevac, sezonski grip još uvek nije registrovan u Lazarevcu. Grip se, za razliku od prehlade, obično javlja iznenada. Najčešći simptomi uključuju telesnu temperaturu iznad 38°C.Prateći simptomi su i groznica, bolovi u mišićima, glavobolja i iscrpljenost. Može se javiti i osećaj težine u plućima i kašalj. Simptomi infekcije aktuelnim virusom korona mogu biti vrlo slični simptomima gripa. Jedini simptom koji je karakterističan isključivo za COVID-19 jeste potpuni gubitak osećaja mirisa i ukusa. Mera zaštite protiv sezonskog gripa svakako je vakcinacija, u Lazarevcu je ove godine rekordan broj onih koji su primili vakcinu protiv gripa.

Dušan Vujnović
Dušan Vujnović

Vakcinacija se posebno preporučuje ako pripadate nekoj od rizičnih grupa za koje bi komplikacije usled gripa mogle imati velike posledice. To su osobe sa dijabetesom, hroničnim, plućnim i kardiovaskularnim bolestima, stariji od 65 godina i osobe sa oslabljenim imunitetom.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA