U Lazarevcu epidemiološka situacija nesigurna ali sa tendencijom pobošljanja

Epidemiološka situacija na teritoriji GO Lazarevac može se okarakterisati kao nesigurna ali sa tendencijom poboljšanja. U ovom trenutku manji je broj testiranih u kovid ambulantama i na dnevnom nivou obavi se od 10 do 20 pregleda. Povećan je broj komercijalnih testova sugrađana koji odlaze na put. U ovom trenutku samo 9 lica je u izolaciji i nema porodičnih slučajeva kovida 19. I dalje je važno da se građani pridržavaju mera i maske obavezno nose u zatvorenom ali i na otvorenom gde ima više osoba na manjem prostoru, rekli su na konfeneciji za medije u Domu zdravlja dr Jovan Milojević direktor ustanove i epidemiolog dr Dušan Vujnović.

Dom zdravlja Lazarevac

U Domu zdravlja u Lazarevcu kažu da je epidemiološka situacija značajno povoljnija u odnosu na prethodni period i da je rasterećen rad kovid ambulanti. Povećava se broj komercijalnih testova na lični zahtev građana ali je vrlo mali broj ljudi koji se u kovid ambulnate javljaju sa blažim oblicima koronavirusa.

Kovid ambulanta

Poboljšan je i rad ostalih službi a pregledi se obavljaju normalno zahvaljujući i novom rendgen aparatu, pa su pacijenti sa kovidom razdvojeni od non kovid pacijenata, kaže dr Jovan Milojević direktor lazarevačkog Doma zdravlja.

Dr Jovan Milojević
Dr Jovan Milojević

Od početka epidemije u martu u Lazarevcu je testirano 2666 lica, od toga 565 je bilo pozitivno na kovid 19 a 14 je nažalost preminulo. Među obolelima od kovida ima i 11 zdravstevnih radnika Doma zdravlja, pet lekara, četiri medicinske sestre i tehničara, jedan laborant i jedna spremačica. Pozitivnih ima u svim starosnim strukturama ali je trenutno u izolaciji samo 9 lica. To je dobar pokazatelj jer nema porodičnih epidemija i većeg širenje virusa, kaže epidemiolog dr Dušan Vujnović.

Dr Dušan Vujnović
Dr Dušan Vujnović

Dr Vujnović napominje da treba praviti razliku između simptoma aktuelne alergije na ambroziju i koronavirsa ali u tom slučaju je najbolje posetiti lekara u Domu zdravlja i otkloniti svaku sumnju.

U narednom periodu nas očekuje i sezona respiratornih infekcija gornjeg respiratornog traktka čiji sipmtomi podsećaju na kovid 19. Od 1. oktobra krenuće i vakcinacija protiv sezonskog gripa a građani stariji od 65 godina, kao i zdravstveni radnici, zaposleni u ustanovama za smeštaj starijih lica, osobe koje boluju od hroničnih i imunoloških bolesti moraju primiti zaštitu, kaže dr Vujnović.

vakcine

U našim školama situacija je stabilna i zaključujemo da su mere koje su preduzete bile opravdane i dobre.

Dr Milojević i Dr Vujnović apelovali su još jednom na naše sugrađane da se pridržavaju mera, pogotovo mlađe osobe, da maske obavezno nose u zatvorenom prostoru ali i na otvorenom gde je veća fluktuacija ljudi.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA