BeogradKulturaLazarevacVesti

U Lazarevcu kursevi sviranja bubnjeva, kontrabasa, trube i gitare

U Lazarevcu je pokrenuto udruženje muzičkih umetnika „Syncope“.  Za naše najmlađe sugrađane osmišljeni su kursevi sviranja bubnjeva, kontrabasa, trube i gitare. Za iskusnije muzičare od 20. maja održavaju se i muzičke radionice. U planu je izrada i monografije o pola veka dugoj tradiciji dobrog zvuka u Lazarevcu.

Udruženje muzičkih umetnika iz Lazarevca osmislilo je kurseve za decu stariju od 10 godina. Plan je da kroz godinu dana deca nauče osnove sviranja bubnja, kontrabasta, trube i gitare ne bi li se osposobila za javni nastup.

Marko Marković, udruženje muzičkih umetnika "Syncope"
Marko Marković, udruženje muzičkih umetnika „Syncope“

Cela zamisao je da u periodu od godinu dana kroz osnovnu obuku za ono što je neophodno za te instrumente, kroz solfeđo koji će biti prilagođen dečici koja nisu upisala muzičku školu,  pokušamo da paralelno s tim radimo muzički program kako bi dečica za godinu dana mogla da nastupe zajedno sa svojim prijateljima koji takođe pohađaju kurseve tih instrumenata u našoj školici, ne bi li pokušali da stvorimo gradski orkestar koji će imati osnovu u džez muzici. Za sada su predavači za trubu Nikola Cvetković, diplomac Muzičke akademije u Beogradu koji je trenutno stalno zaposlen u orkestru Big benda na RTS-u, kao druga truba, Ivan Stanković, diplomac Muzičke akademije u Kragujevcu, odsek za klasičan kontrabas i Dragan Ilić, naš sugrađanin, koji je završio Muzičku akademiju Stanković u Beogradu. Mi se nalazimo u mini tržnom centru u glavnoj ulici u Lazarevcu, Karađorđeva 32A-  dodao je Marko Marković.

Za srednji i napredni nivo sviranja od 20. maja održavaju se i muzičke radionice. U udruženju muzičkih umetnika se nadaju da će se kroz radionice izroditi nove saradnje između muzičara, rekao je za televiziju GEM, Marko Marković, profesor gitare.

Svi muzičari iz Lazarevca koji su članovi udruženja držaće radionice, smenjivaće se međusobno… Družićemo se, razmenjivati ideje, iskustva koja imamo sa snimanja, nastupa, autorskog rada – dodaje Marko.

Članovi ovog udruženja imaju u planu izradu monografije o najznačajnijim lazarevačkim muzičarima kako bi ukazali da je tradicija kvalitetnog zvuka u našem gradu duga pola veka.

To će biti monografija o lazarevačkim muzičarima o bendovima kao što su bili Plavi čuperak, Ptice rugalice, Had itd… tu ima divnih ljudi muzičara, neki su i pokojni ali setićemo se i njih. Postoje u nekim privatnim arhivama dosta tih fotografija, ulaznica, postera, tekstova, snimaka sa proba i nastupa. Cilj nam je da to objedinimo, pozivajući sve te divne muzičare da pokušamo da napravimo jednu emisiju – dodaju iz udruženja.

U najavi je pokretanje školice glume i recitacije kao i obuke za radijske i televizijske voditelje.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA