U Modernoj galeriji otvorena izložba slika Aleksandra Devića

Od četvrtka, 11. juna  u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac  otvorena  je izložba slika Aleksandra Devića. Izložba će moći da se pogleda tokom individualnih poseta do srede, 17. juna. Svemir i fresko slikarstvo dominiraju na slikama Devića a izložba nosi naziv “Gravitacija”. Slike su rađene tehnikom ulje na platnu i akrilnim bojama i nastajale su od 2017. godine do danas.

Slike A. Devića

Na izložbi su prikazani radovi iz novog ciklusa umetnika, “nadahnutim svojvrsnim snoviđenjem u kojem smo i sami pored njega i zahvaljujući njemu uvučeni, sa kojim i mi sa njim zajedno živimo ili tek snevamo”, napisao je Mile Tasić o izložbi Aleksandra Devića. Autor dodaje da su slike eksperimenti koji bi trebali da prikažu svemir i fizičke zakone. Takođe, na slikama su primetni i motivi fresko slikarstva koji se vezuju za našu srednjovekovnu umetnost.

Aleksandar Dević
Aleksandar Dević

Izložba nosi naziv “Gravitacija” jer su motivi na slikama zaista usko povezani sa temama iz svemira, dodaje umetnik.

Dela koja će biti predstavljena lazarevačkoj publici su mahom nastala u tehnici ulje na platnu i akrilik tehnici. Nastajale su u periodu od 2017. godine pa do danas, kaže Dević.

Slika Aleksandra Devića

Dević se jedno vreme bavio i grafičkim dizajnom i kompjuterskom grafikom. Kaže da slikarstvo i 3D grafiku ne kombinuje ali da mu mnogi kažu da su na njegovim slikama primetni 3D elementi.

Aleksandar Dević  rođen  je 1954. godine u Beogradu. Srednju umetničku školu završio u Nišu. Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 1978. Magistrirao 1998.g. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafike. Član ULUS-a – Slikarska sekcija od 1986. Učestvovao na više zajedničkih izložbi članova ULUS-a Niš. Više stotina grafika i slika nalazi se u privatnim kolekcijama u Grčkoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Danskoj, Francuskoj, Americi.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA