U nedelju peti “Kolubarski marš” u Lazarevcu i Lajkovcu

U čast 104. godišnjice Kolubarske bitke udruženje građana ”Srpski svetionik” organizuje u nedelju devetog decembra peti ”Кolubarski marš”. Početna tačka je Vrače brdo, zatim Manastir Ćelije, pa brdo Čovka, zatim centar Lazarevca gde je u kripti Hrama crkve Svetog Dimitrija planiran istorijski čas, a završetak marša je na brdu Kremenica. Događaj je podržala Turistička organizacija opštine Lazarevac.

Sa ciljem da sačuva sećanje na žrtvu srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, udruženje građana ”Srpski svetionik” po peti put organizuje ”Kolubarski marš” u čast junaka koji su zadivili čitav svet, jer Кolubarska bitka je jedinstven primer vojske kojoj je predviđen potpuni slom, a koja prelazi u kontranapad i ubedljivu pobedu. Organizator je obezbedio prevoz iz nekoliko gradova, a očekuje se oko 150 učesnika.

Milan Čučković, predsednik udruženja građana "Srpski svetionik"
Milan Čučković, predsednik udruženja građana “Srpski svetionik”

Ukupna maršuta ove godine biće 21 km pešačenja, slično kao i prošle godine. Marš se održava pod sloganom ”Ko sme taj i može! Ko ne zna za strah taj ide napred”. To su često citirane reči čuvenog vojskovođe i heroja Velikog rata Živojina Mišića.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA