U Srbiji rekordan broj pozitivnih na HIV

Da situacija, kada su pozitivni na HIV u našoj zemlji, uopšte nije naivna govore upravo najnoviji podaci nakon urađenog testiranja u Nacionalnom centru za seksualno i reproduktivno zdravlje „Potent“ koji pokazuju da je tim virusom zaražen do sad rekordan broj ljudi – čak 3.000.

Iako je pomenut virus koji se u svetu pojavio početkom osamdesetih godina 20. veka nekada bio nepoznanica i izazivao strah kod ljudi, danas se situacija sa razvojem medicine u mnogome promenila, pa sada ne mora odmah da znači da ako imamo sidu imaćemo i smrtan ishod ili u najmanju ruku život pun muka. Kako iz samog Potenta Bratislav Prokić objašnjava, oni u svom udruženju redovno sprovode akcije testiranja na kojima iz nedelje u nedelju imaju sve više pozitivnih na HIV i sifilis.

Ono što pouzdano znamo, jeste podatak da se u Srbiji leči oko 2200 osoba. Međutim, ove osobe koje se uspešno leče, ne mogu preneti HIV seksualnim putem, što znači da se infekcija širi među osobama koje ne znaju HIV status jer nisu testirani – ističe Bratislav. Pored već uveliko poznate metode testiranja, još neke od efikasnih strategija sprečavanja od zaraze sidom koje preporučuje Prokić jesu korišćenje kondoma pri svakom seksualnom odnosu, testiranje zajedno sa partnerom, kao i pojedinačno korišćenje igle za drogu…

Testiranje koje je jedan od najznačajnijih koraka kada je prevencija kod HIV-a u pitanju u našoj zemlji moguće je u čak 25 Centara za javno zdravlje, dok isto nude i neke od organizacija poput Asocijacije Duga, Udruženje Prevent i Organizacije Jazas. Takođe, postoji i mogućnost da se testiranje na HIV uradi u mnoštvu privatnih medicinskih laboratorija koje kod nas postoje.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA