U Velikom Borku obeležena 214. godišnjica osnivanja Praviteljstvujušćeg sovjeta srpskog

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti ispred spomenika knezu Simi Markoviću u Velikom Borku, obeležena je 214. godišnjica osnivanja Praviteljstvujušćeg sovjeta srpskog.

Na Veliku Gospojinu 1805. godine, na ovom istorijskom mestu u Velikom Borku u kući kneza Sime, tada Simeona Markovića, osnovan je Praviteljstvujušći sovjet serbski. Bio je to najznačajniji potez ustaničkih prvaka predvođenih Karađorđem, usmeren ka uspostavljanju organa izvršne vlasti u jednoj državi u nastajanju.
Praviteljstvujušći sovjet srbski objedinjavao je napore ustanika i doprinosio da se sa uspehom razvija oslobodilačka borba. Formiranjem sovjeta stvareni su uslovi za brži ekonomski, društveni i kulturni razvoj Srbije.

Iako je delovao svega nekoliko godina Praviteljstvujušći sovjet srpski predstavljao je, pored skupštine ustaničkih prvaka, prvi stalni organ vlasti, čime je Srbija krenula putem obnove državnosti nakon viševekovne otomanske vladavine. Za prvog predsednika Sovjeta izabran je Prota Mateja Nenadović, a za prvog sovjetnika Beogradske nahije Pavle Popović.

Državnoj ceremoniji, čiji je organizator bio Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovali su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rukovodstvo Gradske opštine Barajevo na čelu sa predsednikom Slobodanom Batom Adamovićem kao i predstavnici brojnih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Venac na spomen obeležje knezu Simi Markoviću ispred Gradske opštine Barajevo položili su predsednik opštine Slobodan Bata Adamović, predsednik Skupštine opštine Saša Paunović i zamenik predsednika opštine Slavko Gajić.

Nakon polaganja venaca prisutnima su se obratili predsednik skupštine Gradske opštine Barajevo Saša Paunović i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov, a ceremonija je završena izuzetnim polučasovnim umetničkim programom pevačkog sastava „Srbski pravoslavni pojci“.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA