BeogradLazarevacVesti

Ujedinjeni za Lazarevac donirali pomoć Domu učenika u Umci

Udruženje građana “Ujedinjeni za Lazarevac“ organizovalo je drugu po redu humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za potrebe učenika Osnovne i srednje škole sa domom učenika “Sveti Sava“ Umka. Udruženje je zahvaljujući svojim članovima i građanstvu uspelo da prikupi znatnu količinu namirnica, odeće i sredstva za higijenu. Predstavnici udruženja posetili su Dom u Umci i zaposlenima uručili prikupljenu pomoć.

Za potrebe učenika Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom učenika “Sveti Sava“ Umka udruženje je prikupilo garderobu, obuću, slatkiše, sredstva za higijenu… Nakon pomoći koju su uručili skoro svim objektima sa teritorije GO Lazarevac, javila se potreba da pomoć uručimo zaposlenima i korisnicima ove škole sa domom, upravo zbog dece koja pored problema u razvoju imaju i loše porodične odnose, rekao je za RTV GEM Miodrag Milićević predsednik ovog Udruženja.

Miodrag Milićević, predsednik udruženja
Miodrag Milićević, predsednik udruženja

Inicijativa da se pomoć uruči ovoj školi potekla je od članice udruženja Jelene Vukić. Ona je podsetila da je akcija prikupljanja pomoći trajala skoro dva meseca i da je zahvaljujući dobrim ljudima prikupljena znatna pomoć, koja im je preko potrebna za normalno funkcionisanje u domu. Uručena im je prilikom posete školi.

Škola “Sveti Sava“ iz Umke posvećena je osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju dece i odraslih sa smetnjama u razvoju, uz zdravstvenu, socijalnu i psihološku zaštitu. Jedna je od najstarijih ustanova ovog tipa kod nas. Sekretar Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Beograda i predstavnik Škole “Sveti Sava“ Umka koja je prilagođena za školovanje i boravak osoba sa invaliditetom Predrag Dacković je naglasio da je saradnja sa ovim lazarevačkim udruženjem na zavidnom nivou i zahvalio se svima koji su uzeli učešće u akciji. Udruženje će tokom oktobra meseca nastaviti sa realizacijom planiranih aktivnosti i organizovati i akciju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Nakon ove humanitarne akcije, udruženje je prepoznalo potrebu da organizuje novu akciju za pomoć manastiru Sveta Petka Izvorska kod Paraćina kome nedostaju hrana, sredstva za higijenu, pelene za odrasle do 70 kilograma, donje rublje svih veličina, kao i sredstva za dezinfekciju. U ovom manastiru postoji i Dom za decu ometenu u razvoju u kome boravi 88 napuštenih, bolesnih i nepokretnih štićenica i desetak monahinja koje o njima nesebično brinu, poslednja dva meseca suočava se sa egzistencijalnim problemima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA