BeogradLazarevacVestiZdravlje

Uskoro novih 300 doza vakcina

U domu zdravlja “Dr Đorđe Kovačević“ su pri kraju zalihe od 1800 doza vakcina protiv gripa, koliko ih je nabavljeno početkom oktobra. Lazarevački dom zdravlja je pokrenuo proceduru nabavke dodatnih 300 doza, mogu se očekivati do kraja naredne nedelje.

Neophodna količina vakcina protiv gripa, za potrebe DZ “Dr Đorđe Kovačević“ nabavljena je već u oktobru pre početka sezone gripa, za sada registrovanih pacijenata sa ovim virusom nema, ali je potražnja za dodatnim dozama vakcina velika. Rukovodstvo lazarevačkog doma zdravlja pokrenulo je proceduru nabavke.

Već je poslat zahtev za dodatne količine u Gradski zavod za javno zdravlje za dodatnih 300 doza koje će biti ravnopmerno raspoređene na teritoriji opštine Lazarevac. Očekujemo da će biti u najkraćem mogućem roku isporučene – izjavio je doktor Jovan Milojević.

 Dr Jovan Milojević je pozvao sve osetljive kategorije pacijenata, da ukoliko to nisu, prime vakcinu protiv gripa čim dodatne zalihe stignu. Ove sezone vakcina protiv gripa je trovalentna što znači da sadrži tri soja virusa gripa: AH1N1, AH3N2 i B virus gripa. Imunitet se razvija za dve do tri nedelje, a imunizacijom se značajno smanjuje rizik od komplikacija gripa.

To što je neko primio vakcinu ne znači da je 100 odsto zaštićen od gripa, ali epidemiolozi tvrde da će, iako oboli od gripa, imati blaži oblik bolesti i minimalni rizik od komplikacija koje mogu da imaju i smrtni ishod.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA