BeogradLazarevacVestiZdravlje

Uspešna akcija dobrovoljnog davalaštva, Lazarevčani ponovo među najhumanijima

Crveni krst i Institut za transfuziju krvi Srbije dodelili su po sedmi put priznanje za najhumaniju sredinu GO Lazarevac.  Priznanje je primio član Veća opštine Lazarevac, Nikola Marinković. Na teritoriji GO Lazarevac organizovane su u 2021. godini 42 akcije i prikupljeno 2997 jedinica krvi. Postignuti nivo dobrovoljnih davanja u odnosu na broj stanovnika  u Lazarevcu je 5,11 odsto što je duplo više od republičkog proseka. Ovom prilikom u Centru za kulturu organizovana je i akcija dobrovoljnog  davalaštva krvi. Do 14 časova prikupljeno je 70 jedinica krvi.

Dobrovoljni davaoci krvi

Najhumanija sredina po broju prikupljenih jedinica krvi u Srbiji je GO Lazarevac. Ovo priznanje se Lazarevcu dodeljuje već sedmu godinu zaredom. Lazarevac je već tradicionalno među sedam najhumanijih u Srbiji. Na prigodnoj svečanosti u Centru za kulturu priznanje je u ime svih dobrovoljnih davaoca i građana primio član veća Gradske opštine Lazarevac, Nikola Marinković. Tom prilikom Marinković se zahvalio svim davaocima i udruženjima koji su u najtežim situacijama pokazali veliku humanost. GO Lazarevac će i ubuduće na sve načine podržavati ovakve i slične akcije, naglasio je Marinković.

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi

U ime Instituta za transfuziju krvi Srbije priznanja je uručila Ivana Rodić. Ona je  podsetila da je 2021. godina bila izuzetno zahtevna i teška. Epidemija korona virusa donela je brojne prepreke, ali su ih humani ljudi iz Lazarevca uspešno prebrodili istakla je Rodić.

„Ekipa Crvenog krsta iz Lazarevca nikada ne odlazi bez trocifrenog broja skupljenih jedinica krvi. Dobrovoljnim davanjem krvi mnogima je spasen život i dobili su novu životnu šansu. Ovo je dragocena tečnost, i nezamenljiv lek.“

Čestitajući na svim priznanjima koje opština Lazarevac godinama dobija stručna saradnica za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Srbije Marija Čukić istakla je da su ovom uspehu podjednako doprineli, pojedinci, udruženja, Crveni krst Srbije , lokalna samouprava i mediji. Čukić je dodala da je i uspeh današnje akcije dokaz da će rezultati biti samo bolji iz godine u godinu.

„Dobrovoljno davanje krvi je privilegija zdravih ljudi, i meni je veoma drago, što mogu da konstatujem da su Lazarevčani pre svega zdravi ljudi, što je izuzetno važno u ovim vremenima.“

Priznanja za najveće davaoce krvi

Saradnik Instituta za transfuziju krvi Srbije Dušan Serafimović, zadužen za opštinu Lazarevac, zahvalio se građanima i dodao da se naša opština izdvaja od drugih empatijom i humanošću koju iskazuju iz godine u godinu. Istakao je značaj kojem doprinose radnici Rudarskog basena Kolubara i Udruženja građana „Ujedinjeni za Lazarevac“, koji svojim akcijama značajno pomažu Crvenom krstu.

Dobrovoljni davaoci krvi

Humani davaoci izrazili su zadovoljstvo svojim učešćem u ovoj plemenitoj akciji i pozvali i druge da to isto učine ukoliko su u mogućnosti.

Prvo mesto za najhumaniju sredinu pripalo je Požarevcu, drugo Lazarevcu, dok su treći građani Despotovca.Na prigodnoj ceremoniji u Centru za kulturu, u kojoj su učestvovali i učenici muzičke škole “Marko Tajčević“, emitovani su i promotivni filmovi o aktivnostima Crvenog krsta, koji imaju cilj da afirmišu dobrovoljno davalaštvo kod mladih.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA