Uvodi se kaucija za plastične, metalne i staklene flaše?

Građani Srbije možda će morati da čuvaju plastična, metalna i staklena pakovanja kao što je sada slučaj sa flašama od piva. Ukoliko novi predlog Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu bude usvojen, građani će morati da čuvaju ambalaže kako bi mogli da povrate novac koji su dali za kauciju.

Filip Abramović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine rekao je da je prioritet da se smanji odbacivanje otpada, gomilanje na deponijama, neiskorišćavanje reciklabilnog otpada i zagađenje životne sredine.

Ambalaža za koju će se plaćati depozit biće posebno obeležena, a obaveza proizvođača ili uvoznika je da odluči koliko će to da košta. Abramović kaže da je cilj ministarstva da utiče na to da ova promena najmanje utiče na cenu proizvoda i da ovaj sistem bude shvaćen kao pozitivna stvar za zaštitu životne sredine.

EU je prošle godine zabranila plastične predmete za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće. Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže da se vode pregovori o izbacivanju iz upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.

Goran Trivan rekao je da se planira ukidanje jednokratne plastike i da će se ove godine pristupiti merama koje se toga tiču. Takođe, kako je dodao, priprema se depozitni sistem kada je u pitanju plastika i sve ostalo što je reciklabilni ambalažni otpad te vrste, odnosno povraćaj kaucije za plastične i staklene flaše, limenke…

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA