BeogradLazarevacZdravlje

Vantelesna oplodnja o trošku države i za drugo dete

Parovi koji se bore sa sterilitetom i koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom, moći o trošku RFZO istom metodom da pokušaju da dobiju i drugo dete, najavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacinu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Vantelesna oplodnja

To je samo jedna od mera, pored finansijske pomići porodicama sa decom, predviđena Strategijom podsticaja rađanja, koju je usvojila Vlada Srbije.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović ukazuje da samo osam odsto parova u Srbiji ima troje i više dece i da je zato finansijska podrška usmerena pre svega na rađanje trećeg i četvrtog deteta.

Ona je dodala da je Strategijom predviđeno da svaka majka za drugo rođeno dete dobija 10.000 dinara mesečno dve godine, a za treće i četvrto, 12.000 dinara, odnosno 18.000 dinara narednih deset godina.

Strategija je usvojena na Vladi Srbije, a, kako kaže Đukić Dejanović, sada predstoji tehnički deo – Akcioni plan koji podrazumeva konkretizaciju mera, kao i objavljivanje u Službenom glasniku.

Ministarka pojašnjava da će mere finansijske podrške koje se odnose na drugo, treće i četvrto dete važiti za svu decu koja su rođena od 1. januara 2018. godine i kada budu počele da se primenjuju roditeljima će novac biti isplaćen retroaktivno.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA