BeogradLazarevacVestiZdravlje

„Vaše dve ruke mogu da spasu život“- Svetski dan oživljavanja

Svakog 16. oktobra obeležava se Svetski dan oživljavanja sa ciljem da se podigne svest o značaju edukacije građana i poznavanja mera za spasavanje života. Ovogodišnja poruka jeste da treba podizati svest građana o važnosti obuke za kardiopulmonalnu reanimaciju (KPR) kao spasonosne mere prve pomoći u slučaju naglog srčanog zastoja. Ovogodišnji slogan za obeležavanje Svetskog dana oživljavanja glasi: „Vaše dve ruke mogu da spasu život“. Tim povodom Crveni krst Lazarevac organizovao je pokaznu vežbu u OŠ „Dule Karaklajić“ na času biologije.

Sedam od deset srčanih zastoja dešava se u vanbolničkim uslovima, kod kuće, na poslu, na javnim mestima, najčešće pred prolaznicima, očevicima. Međutim, manje od 20% ljudi koji se zateknu na licu mesta na kraju pruži prvu pomoć. Svaki minut koji prođe do dolaska hitne pomoći znači 10% manje šanse za preživljavanje, osim ukoliko neko ne pruži prvu pomoć. Stotine hiljade života bi se moglo spasiti svake godine nakon iznenadnih vanbolničkih srčanih zastoja, kada bi se povećale stope reanimacije započete od strane očevidaca. Tim povodom Crveni krst Lazarevac organizovao je pokaznu vežbu na času biologije u OŠ „Dule Karaklajić“.

U OŠ „Dule Karaklajić“ postoji sekcija prve pomoći koju vodi nastavnica biologije Dragana Stanišić koja kaže da je jako važno da deca, nastavnici ali i svi zaposleni u svim javnim i privatnim ustanovama prođu obuku iz prve pomoći. Ona dodaje da će u novembru u ovoj obrazovnoj ustanovi biti održan jedan mini sajam o pružanju prve pomoći.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta lider je u edukaciji građana kako da postupe u slučaju životne ugroženosti i pruže prvu pomoć. Mere oživljavanja obavezan su deo svake obuke u prvoj pomoći.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA